Косопадът – има ли лек? Хранене, китайска медицина, нетрадиционни методи

Загубата или липсата на коса, известни още като алопеция или оплешивяване, е наследствена и неизбежна при някои мъже. При младежите и жените временното оплешивяване се дължи на стрес или шок. Може да бъде и страничен ефект от лекарство или да се дължи на недостиг от някаква храна или на хормонални смущения.

Как се поставя диагноза косопад

Косопадът е сериозен симптом сам по себе си, който е трудно да се игнорира. Ако косата активно пада повече от 3 месеца или когато внезапно на главата се появи място на плешивост: това обикновено се случва при алопеция ареата.

Най-лесният начин да разберете за началото на плешивостта и да не се измъчвате с неоснователна параноя, е да си уговорите среща с трихолог, където той ще ви даде фототрихограма и ако е необходимо, ще ви предпише подходящо лечение.

Косопад – причини

Причините за загуба на коса при жените са разнообразни. Те могат да бъдат свързани не само с външни фактори, но и с хормоналното състояние, липсата на витамини и други обстоятелства. В повечето случаи проблемът изчезва след отстраняване на причината за възникването му.

Косопад – симптоми

Растежът на косата е цикличен процес, така че умереното и постепенно падане е норма. Около 100-150 хиляди косми се намират върху главата на жената, загубата на 1% е здравословен процес. Те могат да бъдат намерени върху гребен или на дрехи. Загубата на коса на цели снопове по време на ресане или измиване означава проблем.

Има прост начин да се определи, че степента на загуба на коса е надвишена. Първо, обърнете внимание на върха на спусната коса. Ако има леко удебеляване върху него, това означава, че тя е изпаднала в етапа на растеж. Ако косата пада със сухи върхове, не се притеснявайте. Второ, опитайте се да не миете косата в продължение на три дни и след това дръпнете косата отгоре и по слепоочията. Ако при всяко държане в дланта остават повече от пет косъма, това е причина да се консултирате със специалист.

Структура на косъма

Външната обвивка на косъма се образува от насложени кератинови люспи. Видимата част на косъма се нарича вал. Частта от косата под кожата се нарича корен на косата (или космения фоликул). Косъмът е заобиколена от космен сак – фоликула. Видът на косата зависи от формата на фоликула: правият косъм расте от кръгъл фоликул, леко къдравия – от овален, а къдравият – от формата на бъбрек.

Всяка коса се състои от три слоя. Външният слой, или кутикулата, има защитна функция и се образува от тънки клетки като люспи, които се припокриват помежду си като керемида. Когато люспите на кожичките лежат плътно и се припокриват нежно, косата е копринена, мека и блестяща. Ако клетките на кожичките са повредени физически или химически, косата губи блясъка си, става чуплива.

Под кутикулата се намира кора – кортикална субстанция, състояща се от удължени мъртви клетки, които придават на косата сила и еластичност. Кортекс съдържа пигмента меланин, който определя естествения цвят на косата. В центъра на всеки косъм има мозъчно вещество, то се състои от меки кератинови клетки и въздушни кухини. Целта на този слой е неизвестна, но се смята, че хранителните вещества се доставят чрез него в кората и кутикулата. Това може да обясни бързата промяна на косата с болестта.

Естественият блясък на косата зависи от собствената им мазнина, включително антисептик, който помага в борбата с чужди микроорганизми. В кожата има мастни жлези, те секретират в космените фоликули.

В някои случаи, например, при прекомерна хормонална активност, когато мастните жлези отделят твърде много секрет, косата става мазна.

Косопад при жените

Всички причини за загуба на коса при жените могат да бъдат разделени на две групи: телогенна плешивост (когато косата изпада постепенно) и анагенна алопеция (т.е. внезапна плешивост).

Косопад при мъжете и децата

Косопадът е заболяване. Нарича се алопеция или плешивост. Алопецията е андрогенетична, симптоматична, дифузна, гнездова, фокусна, рубцева. Лекарят трихолог ще може да отговори точно защо линията на косата изтънява. Добре известно е обаче, че основният виновник е тестостеронът. Това е хормон, секретиран от половите жлези. При освобождаване в кръвта на неговото излишно количество дава отрицателен ефект върху косата. Първо космите стават по-тънки, след това върху зоната на оплешивяване се появява пух. След това плешиви петна.

Основните причини за загуба на коса:

  • Начин на живот. Лош сън, нередовно работно време, лоши навици.
  • Стрес.
  • Заболяване.
  • Температурни разлики.
  • Неподходяща козметика за грижа за косата.
  • Радиация.

Но в допълнение към изброените, има и други причини, свързани със състоянието на кожата. Много заболявания могат да провокират това състояние. В резултат на това се появява алопеция ареата, която се характеризира с частична плешивост. Фокусите се появяват на различни места: по главата и тялото. В такива ситуации козметично средство срещу косопад вече няма да помогне – трябва спешно да отидете на лекар.

Загубата на коса при деца има своите собствени характеристики и симптомите му трябва да предупреждават минимум родителите. И това се отнася не само за проблемите при бебетата, но и за подрастващите.

По правило загубата на коса на главата при деца и юноши рядко е независимо заболяване и най-често показва, че нарастващото тяло има различен проблем, а загубата на коса при деца е само негов симптом. Ето защо от основно значение е да го идентифицирате възможно най-бързо и да се консултирате с лекар, който може да предпише адекватно лечение.

В същото време специалисти, занимаващи се с плешивост при деца, идентифицират няколко основни категории причини. Във всеки случай родителите ще бъдат полезни да се запознаят с тази информация, въпреки че трябва да се помни, че е невъзможно да прибягвате до самолечение във всеки случай, за да не провокирате допълнителни здравословни проблеми у детето си.

Заболявания, които могат да доведат до косопад

Редица фактори, които могат да предизвикат косопад при малки деца, са подобни на тези при възрастни, а някои са специфични за определена възраст.

1) Болести, свързани с нарушения на ендокринната система, нарушения в черния дроб, надбъбречните жлези или бъбреците, наред с други симптоми, могат да се появят и при загуба на коса. Трябва да се помни, че ако възрастен човек е в състояние веднага да обърне внимание на промените в здравословното състояние, тогава децата, особено малките деца, често могат да обяснят нещо на лекар с трудност. Ето защо, дори и да не забележите, освен загуба на коса при деца, някакви промени в поведението на детето, това все още е повод да се консултирате с педиатър. Особено внимателно медицинско и родителско внимание трябва да бъде, ако детето е преминало курс на хормонално лечение.

2) Телогенната алопеция е вид плешивост, който е особено често срещан при малки деца. Името на тази причина за загуба на коса при деца е взето от името на етапа на растеж на косата, а именно периода, в който косата спира да расте за около три месеца, сякаш „заспива“. Това е последният етап от цикъла за един косъм. Следва повторение на идентичен цикъл, когато нова коса замества старата. Можем да говорим за телогенна алопеция в случай, че косата не се „събуди“ навреме. Понякога, когато става въпрос за много малко дете, този процес може да се подобри самостоятелно (но все пак трябва да посетите лекар), но по-често състоянието показва излишък от витамин А в тялото на бебето.

3) Нараняването на космения фуликул е причината за загуба на коса при деца, която може да се дължи на въздействието на химикалите върху скалпа или поради твърде много механичен натиск върху косата. Често се сблъскват с това момиче, чиито родители твърде плътно сплетат косата си или използват травматични дъвки за коса и щипки за коса.

4) Често косата при деца започва да изтънява и изпада поради невротично разстройство, наречено трихотиломания. Това заболяване се проявява в желанието на детето постоянно да дърпа и дърпа косата си, и то доста силно. Ако проблемът не бъде идентифициран своевременно, това може да има далечни последици не само за психичното здраве на бебето, но и за растежа на косата, като такъв. При систематичен механичен ефект върху косата растежът им може да се забави и дори да спре напълно, особено ако се появят мини белези поради дърпането.

5) Дерматологичните заболявания, по-специално трихофития, е друга характерна причина в детството за загуба на коса при деца. Клиничната картина в този случай се характеризира с наличието на първо счупена коса в засегнатата област, а след това и от образуването на плешиви петна, при които се наблюдават възпаление, лющене и силен сърбеж. Това заболяване е гъбично, затова трябва да го лекува дерматолог.

6) Пубертетът е един от най-трудните периоди за детското тяло, когато настъпва хормоналното преструктуриране на целия организъм на „релси за възрастни“. А това може да доведе и до загуба на коса при подрастващите. Повишената емоционалност често води до стрес, за който се знае, че влияе негативно върху космените фоликули.

Хранене при косопад

Косопадът вследствие на стрес, травма, шок или продължително боледуване може да се предотврати, ако се спазват следните хранителни препоръки:

• Увеличете употребата на витамин С, съдържащ се в пресните плодове и зеленчуци, особено в цитрусовите плодове и сокове, магданоза, броколи, зелените чушки и касиса.

• Вземайте витамин В-комплекс всеки ден.

• Вземайте бирена мая: 1 супена лъжица се разбърква в чаша вода и се пие 3 пъти дневно.

• Увеличете употребата на белтъчини, съдържащи се в месото, рибата, черния дроб, покълналата пшеница, сушения боб и грах, тофу, сиренето, млякото и яйцата.

Хомеопатия при косопад

Да се взема сутрин и вечер до 1 месец:

• При косопад след бременност: ликоподиум (Lycopodium).

• При косопад след скръбно преживяване или емоционален шок, придружен от изтощение и безразличие: фосфорна киселина.

• Косопад по време на климактериума с горещи вълни и обилно кървене: сепия (Sepia).

Китайска медицина при косопад

• Китайските лекари смятат, че косата се подхранва от кръвта и следователно зависи от състоянието на черния дроб и бъбреците. Лечението цели да тонизира тези органи с помощта на плодове от малина и черница.

• Акупунктурата също се препоръчва.

• Може да помогне хомеопатично лечение.

Традиционни медицина при косопад

• Ако вземате лекарства, осведомете се за страничните им ефекти и потърсете заместители, ако те причиняват косопад. Противозачатъчните, антикоагулантите, хапчетата при диети и лекарствата за щитовидната жлеза могат да причинят косопад.

• Растежът на косата може да се стимулира с едно сравнително ново лекарство, което се нарича миноксидилна течност (minoxidil liquid). Понякога се извършва и трансплантация на коса, макар свойството й да възстановява гъстотата да е твърде ограничено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *