Коя е критичната възраст за развитие на рак

Коя е критичната възраст за развитие на рак

Науката непрестанно търси нови начини за справяне с най-големия бич на хилядолетието – рака. Последните проучвания в тази насока са свързани с годините ни. Учените откриха, че има критична възраст, при която шансовете за рак се увеличават значително. Изследователи от Националния институт по онкология (NCI) в Съединените щати са установили, че рисковете от рак нарастват рязко след достигане на 60-годишна възраст.

Средната възраст на пациентите към момента на установяване на ужасната диагноза е 65-66 години. „Стареенето е най-важният рисков фактор за рака като цяло“, казват учените. През седмото десетилетие при жените най-често се диагностицира рак на гърдата (средна възраст – 62 години), а при мъжете – рак на панкреаса и простатата (66 години). Средната възраст за откриване на рак на дебелото черво и ректума е 68 години, за рака на бъбреците е 64 години, за рака на белия дроб – 70 години.

Не по-малко разпространеният тип онкология – рак на черния дроб – е малко „по-млад“. Най-често се диагностицира при пациенти на възраст 55 години. Изследователите отбелязват, че има изключения. Например половината от всички случаи на рак на тестисите се откриват при мъже на възраст от 20 до 34 години. Има видове рак, които се срещат най-често при деца.

По-специално около 60% от пациентите с остра лимфоцитна левкемия са по-млади от 20 години. Учените обаче са категорични, че пациентите под 20-годишна възраст представляват само 1% от новите случаи на рак и само 0,3% от смъртните случаи от рак.

След многобройни проучвания експертите стигат до извода, че връзката между възрастта и повишения риск от развитие на онкология се крие в лошото хранене и лошите навици. Ако човек не следи здравето си, тогава с възрастта в тялото се натрупва голямо количество токсини.

„Предраковите клетки се развиват в организма през целия живот, но в младостта ни имунната ни система е много силна и е в състояние да намери такива клетки и да ги унищожи. С възрастта имунитетът отслабва и престава да се справя с някои от тези предракови клетки“, обяснява американската ендокриноложка Сузи Кочар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *