Краставиците – многофункционални зеленчуци

Краставиците – многофункционални зеленчуци

Краставиците са част от семейство тиквови, наречени Cucurbitaceae. Има три основни разновидности на краставиците, включително без семена, мариновани и нарязани. Обикновено се консумират сурови или мариновани. Листата, стъблата и семената се използват в азиатската кухня. Често се ползват и в козметичната индустрия за лосиони, сапуни, шампоани и в различни парфюми. Този зелен зеленчук няма да навреди на талията ви, тъй като в една чаша нарязан на филийки има около 16 калории и 4 грама въглехидрати, и само 2 грама захар. За да се увеличи максимално хранителната стойност, краставиците не трябва да се белят, когато се ядат.

Този зеленчук има множество предимства. Той е с високо съдържание на хранителни вещества с витамини С, К, калий, манган и магнезий. Краставиците са 95% вода и някои хора се снабдяват с до 40% от приема на вода от храните, които ядат. Правилното хидратиране е важно за много здравословни аспекти и благодарение на комбинацията от фибри и вода в този зеленчук по този начин се подпомага пречистването на уринарния тракт. Това насърчава детоксикацията и отслабването. В краставиците се съдържат антиоксиданти, които блокират свободните радикали. Това може да помогне за намаляване на риска от рак, проблеми с белите дробове, сърцето и автоимунни заболявания. Някои изследвания показват, че този зеленчук намаля нивата на кръвната захар.

Има и някои други интересни приложения на краставицата. Когато огледалото в банята се замъгли след горещ душ, опитайте, да „намажете“ огледалото, като прекарате краставицата през него, за да виждате по – ясно. Те също могат да помогнат да се отървете от същества в почвата. Често се използват и за стeгната и здрава кожа. Някои хора твърдят, че краставиците могат да ви отърват от целулита. Могат да предотвратят махмурлук, ако се ядат преди лягане, след като преди това сте прекалили с алкохола. Използват ги и за полиране на обувки. Краставицата, когато я държите на върха на езика, може да помогне за намаляване на лошия дъх, когато нямате под ръка ментови бонбони или дъвка. С краставица, може да изчистите надрасканата с пастели или писалка стена, от вашите деца. Неръждаемата стомана също се почиства много добре с този зеленчук. Изглежда никак не е лошо да имате краставица под ръка (ВИНАГИ). Това е един наистина универсален зеленчук.

Краставиците лесно могат да бъдат добавени към вашата диета и достъпът до тях е лесен. Могат да бъдат консумирани сурови, да се добавят към сандвичи, да се сложат във вода, за да и придадат свежест, да бъдат мариновани, да се ядат с козе сирене (една популярна комбинация) или да се използват за приготвяне на студена салата от краставици. Яденето на краставици и използването им за други цели, свързани с кожата и красотата, е чудесно и лесно допълнение за оползотворяване. Изборът на здравословна храна и хомеопатично лечение спестява пари, удобно е и е приятно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *