Куркумата – просто подправка или безценен лечител

Стъблата и корените на безценната куркума се използват като подправка. Има над 40 разновидности на това растение, но само четири са използвани в хранително-вкусовата промишленост. Има горчив вкус. Освен това се използва за производството на ликьори. Съдържа витамини К, С, В1, В3, В2, С и минерали: калций, желязо, фосфор и йод. Куркумата има съставки, които дори и в микроскопични количества, действат добре върху човешкото тяло и имат лечебен ефект. Това са етерични масла и техните компоненти.

Специално място в този списък намира куркумин. Той е този, който дава жълт оцветител на продуктите. Куркумина много често се използва от хранително-вкусовата промишленост за производство на майонеза, сирене, масло, маргарин и кисело мляко. Куркумата дава на продукта хубав жълт цвят и ценни вещества. Полезните свойства на куркумин отдавна са заинтригували лекарите. В хода на научни експерименти е доказано, че куркумин причинява смъртта на патологични туморни клетки, без да засяга здравите клетки. По този начин, използването на лекарства, съдържащи куркумин не само спират растежа, но и предотвратяват появата на нови злокачествени заболявания. Той е много мощен природен лечебен агент.

Куркумата е естествен антисептик и антибактериал, използван за дезинфекция на порязвания и изгаряния. Задържа развитието на меланом и разрушава клетките му. Съчетано с карфиол може да предотврати или забави развитието на рака на простатата. Куркумата е естествен антиоксидант за черния дроб. Задържане на развитието на болестта на Алцхаймер чрез премахване на депозитите на амилоидни плаки в мозъка. Има възможност да се намали риска от левкемия при деца. Тя е мощен природен лек, който помага при възпаления и не дава странични ефекти. Това предотвратява развитието на метастази при пациенти с различни форми на рак. Забавя развитието на множествена склероза.

С участието си в метаболизма на мазнините, помага за стабилизиране на теглото. Това е добър антидепресант и се използва широко в китайската медицина. По време на лечение с химиотерапия засилва ефекта и намалява токсичните странични ефекти на лекарства. С противовъзпалителните си свойства, се използва ефективно при лечението на артрит и ревматоиден артрит.

Доказан факт е, че куркумата е в състояние да спре растежа на нови кръвоносни съдове в туморите. Използва се ефективно за лечение на възпалителни кожни заболявания. Облекчава сърбеж, циреи, екземи, псориазиси.

Куркума улеснява заздравяването и насърчава регенерацията на кожата. Лечебните й свойства, които са били открити по време на не едно хилядолетие, се използват активно от лечители в Индия и Китай. Куркумата е много ефективна за лечение не само на кожни рани, но и при отстраняване на проблеми с храносмилането. Ако храносмилателната система работи правилно, тялото прави здравословен метаболизъм. Процесът на разграждане на мазнини, протеини и въглехидрати в човешкото тяло осигурява постоянен здрав метаболизъм.

Според последните данни, куркумин участва в стимулирането на жлъчния мехур, което, от своя страна, помага за подобряване на храносмилането. Показано е също, че може да се използва за лечение на храносмилателни разстройства, такива като подуване или повишено отделяне на газ. В древна Индия, куркумата е надарена със специални свойства и очаквания, способността да „очисти организма“. Съвременната наука е доказала, че куркуминът има противовъзпалителни, противоканцерогенни и антиоксидантни действия, и следователно провежда разширено развитие на нови лекарства с неговата употреба.

Куркумата е естествен антибиотик, който стимулира мозъка и разрушава протеини, които го блокират. Следователно, използването му при лечението на болестта на Алцхаймер, може да помогне за смекчаване на последиците от лъчева терапия и се използва в рехабилитацията на пациенти с цироза на черния дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *