Къпането в морето може да причини инфаркт

Много хора влизат в морето по неправилен начин. Това може да доведе до схващане, мускулни крампи и дори до сърдечни проблеми. „Директното скачане в студена вода е опасно и крие риск от миокарден инфаркт. Важно е, преди да се гмурнете в морето, да загреете мускулите на сушата с изпълнението на подходящи упражнения. Навлизането във водата трябва да става бавно и постепенно, съпроводено с активни движения“, съветва д-р Румен Какарашев.

По думите му трябва да избягваме морето, ако водата е под 22 градуса. Идеалната температура е до 36 градуса по Целзий. „Във водата не бива да престоявате повече от 20 минути“, категоричен е д-р Какарашев. Той съветва никога да не влизаме в морето след обилно хранене и консумация на алкохол. „Алкохолът забавя реакциите, нарушава координацията на движенията, пречи да прецените реално колко навътре сте в морето и не позволява да реагирате адекватно на опасностите.

Освен това след обилно хапване кръвта ви отива към коремните органи. Ако възникне екстремна ситуация в морето, именно тази кръв се явява жизнено необходима за вашите мускули и мозък, а тя в този момент е насочена към стомаха и червата ви“, обяснява общопрактикуващият лекар. Опасности обаче има не само във водата, а и на сушата. Докато се печем на плажа, можем да получим обрив от слънчева алергия.

„Кожата се зачервява, появяват се ситни пъпчици, които сърбят. Съветът ми е да спрете излагането на слънце, щом усетите такъв дискомфорт. Противоалергичният крем ще свърши добра работа, но по-важно е, ако имате фотоалергия, да не ходите на плаж между 12 и 16 часа, когато слънцето е най-жарко“, обяснява д-р Какарашев и допълва, че често тази алергия се среща при деца, тъй като кожата им е по-нежна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *