Късното лягане увеличава риска от диабет със 72%

Късното лягане увеличава риска от диабет със 72%

Специалисти от болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън установиха 72 процента по-голям риск от диабет сред хора, които си лягат късно в сравнение с предпочитащите да заспиват рано, съобщи ЮПИ.

„Совите“ са по-склонни към нездравословен начин на живот, често се хранят лошо, теглото им е или високо, или ниско, често не се движат достатъчно, обяснява ръководителят на изследването д-р Сина Кианерси. Те са по-склонни към тютюнопушене, пият повече алкохол, спят лошо.

Дори след като изследователите са взели предвид разликите в начина на живот, рискът от диабет за заспиващите късно останал с 19 процента по-висок.

Специалистите са използвали за изследването данни за 64 000 медицински сестри, участвали в дългосрочно проучване, събирало информация за тях от 2009 г. до 2017 г. Те сами са посочвали своя хронотип. Около 11 процента се определили като „сови“, а 35 процента – „чучулиги“. Резултатите показват най-общо, че при късно лягане трудно се спазва здравословен начин на живот.

Само 6 процента от медицинските сестри с най-здравословен живот били „сови“, а 25 процента от тези с най-лоши навици били най-активни вечер.

Изследването показва също, че ако ритъмът на работа пасва на нощния хронотип, увеличеният риск от диабет спада. Затова гъвкавото работно време е много уместно, пишат учените в „Годишник по вътрешна медицина“, предава БТА.

Нещата обаче не са толкова прости, защото не е ясна причината за силната връзка между хронотипа и начина на живот – дали хронотипът е рисков фактор или отразява натрупването на фактори от начина на живот. Например претоварени студенти може да се смятат за „сови“, защото остават да четат до късно. Едновременно с това, те може да са подложени на стрес, депресия, некачествен сън и да възприемат лош начин на живот, обясняват изследователите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *