Легендата Йорданка Христова яде черупки от яйца за здрави кости

Грандамата на родната естрада Йорданка Христова е дългогодишен привърженик на народната медицина и здравословния начин на живот. Освен че се грижи за тонуса си с йога упражнения и ежедневни спортни тренировки, най-вече с бързо ходене, тя се стреми да приема и необходимите на тялото ѝ полезни вещества, но не под изкуствена форма, закупени от аптеката.

78-годишната певица наскоро сподели, че е започнала да яде черупки от варени яйца, за да поддържа костната си система здрава. Към този стар и изпитан трик от народната медицина тя се обърнала по лош повод. Миналия януари Данчето падна жестоко в поледиците в София и за да спаси гръбнака си, се строполи върху лявата си ръка. Така крайникът ѝ се счупи фатално от тежестта на тялото ѝ и трябваше дълго време естрадната звезда да ходи с шина, за да може ръката ѝ да се възстанови и да зарасне напълно. Именно тогава започнала да хапва черупки от яйца, за да ускори процеса. Впоследствие разбрала, че те спомагат и за превенция от остеопороза – болестта, която е един от големите бичове на хората в напреднала възраст.

Само в една яйчена черупка се съдържат около 2 грама калций, затворен в молекулата на калциевия карбонат CaCO3. В хранителната индустрия съединението е познато като E170 – използва се като регулатор на киселинността, противослепващ агент, добавя се в млеката от соя и бадеми и е одобрено за използване като безопасна добавка в EС, САЩ, Австралия и Нова Зеландия. В почти всички таблетки и хапчета се използва като безвреден стабилизатор или помощно средство. Веществото е толкова популярно, понеже лесно се разгражда и усвоява от човешкия организъм. Поетият калций бързо се включва в метаболизма и действа оздравяващо на костната и зъбната тъкан. Освен CaCO3 в яйчената черупка се съдържат още над 20 полезни минерални съставки. Сред тях са глюкозамин и хиалуронова киселина, които подобряват елестичността на ставите и подобряват способността им да абсорбират механични сътресения, без да се нараняват. Трябва обаче да се внимава с дозировката.

Препоръчителната дневна доза калций е между 1,2 и 1,5 грама всеки ден. Една чаена лъжица смлени черупки съдържа около 800 мг калций. Понеже и в други ежедневни храни се съдържа калций, съветва се черупките да не се консумират повече от 2-3 пъти в седмицата. Те обаче не трябва да се ядат сурови. Първо, трябва да се потопят във вряща вода за около 5 мин – водата трябва да ги покрива напълно. След това се слагат във фурна на поне 200 градуса за 15 минути, докато не станат осезаемо по-чупливи. Това се прави с цел да се умъртвят всички болестотворни микроорганизми, които могат да се намират по тях. Последната стъпка – смилат се на прах, може и в кафемелачка. Могат да се добавят към всякакви ястия и напитки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *