Лекарите призовават: Не яжте люти чушки и пържоли, ако е над 30 градуса!

През летния сезон често си угаждаме и хапваме като за последно. Кулинарната вакханалия обаче може да ни излезе твърде скъпо и дори да ни вкара в болница, казват лекарите. Те обясняват, че обичайно количеството на храната не е толкова опасно, колкото неправилният ѝ подбор, тъй като има редица продукти, които са абсолютно противопоказни в жегите.

„За да не си провалите почивката, избягвайте няколко вида храни, когато видите, че навън е повече от 30 градуса“, казват специалистите. „Основното е да не си позволявате пикантни храни. В тях се съдържа веществото капсацин. Той придава онова парещо усещане в устата ни, когато хапнем нещо лютиво. Само че в тези жеги е добре да избягваме лютите чушки. Учени са доказали, че капсацинът повишава краткосрочно телесната температура, когато влезе в организма. И макар това да не е толкова осезаемо, колкото по-горещо е навън, толкова повече го усещаме. Затова оставете лютичкото за зимата“, призовават докторите.

Водата е най-добрият ни съюзник в жегите, организмът ни се нуждае от нея. Затова е важно да приемаме възможно най-много и да отделяме възможно най-малко течности, за да не се обезводним. По тази причина е добре да се избягват диуретични храни. В тази група влизат напитки, съдържащи кофеин – кола, кафе, черен чай. Освен това манго, копър, артишок и аспержи. Консумацията им може да ни докара отпадналост и умора. Храните, богати на белтъчини, определено трябва да се избягват в горещите летни дни, алармират още лекарите. Колкото и да обичаме богатата скара през лятото, по-добре да не прекаляваме с нея.

„Голямото количество белтъчини в месото го прави трудно за храносмилане. А през лятото организмът ни е изморен от топлото време и храносмилането е още по-затруднено. Тялото ни изразходва между 50 и 100% повече енергия, за да смели белтъчините, в сравнение с въглехидратите. Вместо мазна свинска пържола сложете върху барбекюто пилешка или немного мазна риба. При консумация ги гарнирайте обилно със салата с минимално количество зехтин“, допълват експертите по хранене. Алкохолът, особено спиртните напитки, също са противопоказни при над 30 градуса. Те не само повишават телесната температура, но и ни карат по-често да ходим до тоалетна, което може да доведе до обезводняване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *