Лекари: Бездимните продукти – доказано по-малко вредни от цигарите

Четирима водещи специалисти от страната и чужбина взеха участие в дискусията „Намаляване на вредата от тютюна“, която се проведе на 10 септември в НДК. Лекарите изнесоха най-новите данни за пряката връзка между редица болести и тютюнопушенето. На живо се включиха проф. Давид Хаят, автор на националния план на Франция срещу тютюнопушенето, както и медицинският директор на Центъра по онкология в Коста Рика д-р Ефраин Камбронеро Морага. Освен тях участие взеха и родните специалисти – председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков и кардиологът д-р Рада Прокопова.

Поради извънредната епидемична обстановка събитието се проведе в хибриден формат – на живо и виртуално, като онлайн се включиха над 130 участници от повече от 20 държави по света. Медийната среща се организира от „Арбилис“ ООД като част от Трета научно-практическа конференция „Профилактика, диагностика и терапия в млада и зряла възраст – приоритети на съвременното здравеопазване”. Модератор на срещата бе проф. Борислав Георгиев, началник на кардиологичната клиника в Националната кардиологична болница.

Всеки от специалистите говори в отделен панел за

свързаността между тютюнопушенето и болестите,

с които те самите се сблъскват най-често в практиката си. И четиримата лекари обаче се обединиха около една общ​а теза – Бездимните продукти с нагряване вече доказано могат да се разглеждат като алтернатива с доказано намалена вреда върху здравето на хората.

Според актуалните данни тютюнопушенето остава една от основните причини за развитие на ракови заболявания през последните 27 години. Цигареният дим остава единственият константен фактор в челните позиции на негативната класация. Вредният навик може да предизвика развитието на 25 болести, а колкото по-дълго време пуши човек, толкова по-голям е рискът от развитие на заболявания. В цигарения дим има около 7000 химични вещества – катрани, водореден окис, арсеник, кобалт, циановодород, олово, фенол са само част от токсичните веществата, които се отделят при горенето на една цигара.

Именно на тази тема беше и презентацията на проф. Давид Хаят. В Европа той е известен като един от най-върлите опоненти на цигарения дим. „Иновациите като

нагреваемите тютюневи изделия може да са по-малко вредна алтернатива.

Това няма да премахне употребата на тютюн, но ще спомогне за намаляване на смъртните случаи, дължащи се на пушене“, сподели професорът.

Онкологът д-р Ефраин Камбронеро Морага пък наблегна на порочния цикъл, в който попадат често пушачите, които искат да спрат цигарите. „Никотинът е едно от най-силно пристрастяващите вещества и пушачите правят многобройни опити през живота си да спрат – между 6 и 30 опита. Затова именно и процентът на неуспешните опити е висок и няма вълшебна пръчка за отказване от цигарите за една нощ“, заяви в лекцията си д-р Камбронеро.

Онкологът напомни, че цигарите са причина за смъртта на 8 млн. души по света годишно и че 1 млрд. души пушат. У нас пък пушачите са общо 2 млн. Той подчерта, че

най-високият процент на тютюнопушене се отчита в страните от Източна Европа.

и Южна Азия и очерта най-ефективната алтернатива на превенцията на рак и свързаните с тютюна заболявания – спирането на пушенето. Д-р Камбронеро каза още, че „на този този етап е доказано намалено излагане на по-малък брой токсични и канцерогенни вещества при продукти като електронните цигари и изделията с нагряване без горене като IQOS“.

Според лекаря подобни алтернативи на конвенционалните цигари могат да се окажат важна стъпка към свят без болести, причинени от тютюнопушенето. Един от най-добрите фармацевти на Балканите проф. Георги Момеков продължи линията, започната от д-р Камбронеро, като каза, че вредата от тютюнопушенето може да бъде избегната с алтернативи, които не горят тютюна. Професор Момеков беше категоричен, че „научните изследвания показват, че пълното преминаване към IQOS намалява излагането на организма на вредни и потенциално вредни вещества.

Именно горенето е основният процес, при който се отделят повечето токсични вещества от тютюна“. Той напомни, че бездимните алтернативи само нагряват тютюна при температура до 350 градуса и не позволяват да се стигне до горене, при което се отделят над 6000 вредни вещества.

„Бездимните изделия са продукти с намален риск и с потенциал да намалят риска от развития на заболявания, свързани с пушенето, в сравнение с продължителното пушене. Сред диагнозите, на които бездимните изделия се очаква да повлияят, са болести като атеросклероза и тромбоза“, допълни своите колеги пък кардиологът д-р Рада Прокопова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *