Лекари: Върлуват над 200 вируса! Не е само Ковид-19

Повече от 200 различни вида вируси причиняват настинка, най-честите виновници за болестта са риновирус (30-50%), но също така коронавируси, парагрипни вируси, аденовируси, респираторен синцитиален вирус и други, казват лекарите.

Тези причинители на болестта се разпространяват интензивно през есенно-зимното време, а пикът на инфекциите обикновено е през януари и февруари.

Причините са няколко – от една страна, факторите на околната среда се променят, което дава възможност за по-добро оцеляване на микробите в околната среда, а от друга – шансът за предаване се увеличава, тъй като децата в предучилищна и училищна възраст в детските градини или в училищата отново общуват интензивно.

За чувствителността на даден човек към вирусни инфекции е еднакво важно до каква степен сме изложени на инфекции и имунитетът ни към инфекции или доколко имунната ни система е готова да се бори с инфекциите.

Важни са превантивните мерки: мийте и дезинфекцирайте ръцете си; докосвайте лицето, устата и носа си с ръце възможно най-малко, тъй като чрез лигавиците можете да въведете вируси в тялото си; проветрявайте стаите; не ходете на събития и в търговски центрове, където присъстват много хора; ако сте болни, останете вкъщи, за да се възстановите отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *