Лекари предупредиха: Не пийте парацетамол в жегите!

Лекари предупредиха: Не пийте парацетамол в жегите!

Температурата в жилището трябва да бъде по-ниска от 32 градуса през деня и 24 през нощта, съветват по повод на високите температури от Световната здравна организация (СЗО). Електрическите вентилатори могат да донесат облекчение в топлите дни, но когато температурите са над 35 градуса, те не могат да предотвратят здравословни проблеми, свързани с горещините, казват специалистите.

Ако не е възможно в дома да се поддържа хладна температура, е препоръчително да се прекарват поне 2-3 часа от деня на хладно (например в обществена сграда с климатик). Добре е да се избягват излизането навън в най-горещите часове на деня, както и по-сериозните физически натоварвания. В горещините не се препоръчва употребата на алкохол, тютюнопушенето, големите количества захар и кофеин, както и храните, богати на протеини, предупреждават лекарите.

Желателно е за хидратиране на организма да се приемат достатъчно течности – вода или плодови сокове. В случай на отпадналост, неспокойство, силна жажда и главоболие от здравната организация съветват да се отиде на хладно място и възможно най-бързо да се премери телесната температура. При физическо натоварване през горещите дни е възможно да се получат болезнени мускулни спазми, най-често в краката, ръцете или корема.

В този случай от СЗО съветват да се пият рехидратиращи разтвори, които съдържат електролити, и да се потърси медицинска помощ, в случай че крампите, предизвикани от топлото време, продължат повече от час.

Ако около вас се намира човек с гореща и суха кожа и делириум, конвулсии или безсъзнание, е важно веднага да се потърси лекар или да се извика линейка. До пристигане на медицинската помощ пострадалият трябва да бъде преместен на хладно и проветриво място и да се сложи да легне с повдигнати крака и бедра. Препоръчително е да се свалят дрехите му и да се започне външно охлаждане със студени компреси на врата, ахилеса и слабините.

Мокренето на кожата става с вода с температура 25-30 градуса. От СЗО предупреждават, че на хора, които чувстват, че са слънчасали, не бива да се дава ацетилсалицилова киселина или парацетамол.

Кардиолозите препоръчват в жегата да не се готви, за да не се отделя допълнителна топлина и да се затоплят още помещенията. Слънчевият удар се дължи на пряката слънчева светлина. Затова трябва да се носят шапки, съветват лекарите. Също така не бива да се стои дълго на слънце. Спазването на препоръките е особено важно, когато става дума за деца, възрастни над 60 г. и хора с хронични здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *