Лекари съветват: Не прекалявайте с гинко билобата

Гинко билоба, известно и като „богородичен косъм“, е едно от най-старите дървета на земята, някогашна част от флората на мезозойската ера, и е оцелявало в продължение на повече от 200 милиона години. Дървото гинко всъщност е единственият оцелял вид от семейство Ginkgoaceae. Това древно широколистно дърво може да живее хиляди години. То е характерно за Китай, Япония и Корея, но е виреело и в Северна Америка и Европа преди ледниковата епоха.

Лекарите в Европа препоръчват екстракта за лечение на синдрома на Рейно, болестно състояние на нарушено кръвоснабдяване на пръстите на ръцете, главоболие. Препоръчва се още и за лечение на периодично накуцване (клаудикацио), дължащо се на нарушена циркулация, в резултат на което се получава болезнен тоничен гърч на мускулите на прасците, подобряване на паметта и др.

В изследване от 2007 г., направено в университета Тъфтс обаче, от резултатите, които са оповестени в Tufts University Health and Nutrition Letter, учените стигат до заключение, че добавките с гинко не са подобрили умствената дейност на възрастни хора, които не страдат от деменция.

Учените признават, че „нулевите резултати“ могат да се дължат на високите познавателни способности на участниците в проучването. Активните съставки на гинко се съдържат в листата, които трябва да се обработят, за да се извлекат активните фитохимикали. За получаването на една стандартна доза екстракт от гинко са необходими 50 свежи листа.

В търговската мрежа се продава стандартизиран сух екстракт със съдържание на 24% флавон гликозиди и 6-терпени. Стандартната доза е 40 mg като хранителна добавка, като лекарство се приема три пъти дневно, макар че понякога може да се стигне до дози от порядъка на 240 mg дневно.

Гинко е безопасно и нетоксично в терапевтични дозировки. Превишаването на дневната доза от 240 mg може да причини безпокойство, диария и други леки стомашно-чревни нарушения. Химически активните гинколиди, налични в екстракта, особено гинкоглид В, действат за съкращаване на времето за съсирване на кръвта и може да взаимодействат с антитромботични лекарства, включително и с аспирин. Заключението на учените гласи, че е „малко вероятно тези билкови добавки да променят фармакокинетиката (взаимодействието на лекарствата с организма) на повечето лекарства, изписвани с рецепта или продавани свободно“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *