Лекар: Как да използвате климатика правилно през лятото?

Ако не можете да оцелеете в горещите дни без климатик, важно е да знаете как да го използвате правилно, за да е навредите на здравето си. Има обаче риск да не се освежим, а да преохладим и да ни стане лошо – докторът ни каза как да избегнем това. Според отоларинголога Нияз Мухамадяров, когато се използва правилно, климатикът не вреди на здравето.

Как е правилно да се използва климатик през лятото?

За да не навредите на здравето си, режимът на климатика трябва да бъде настроен на +23-+24°C. При горещо време можете да настроите температурата с 3–4°C по-ниска от външната и постепенно да я понижавате на всеки половин час до оптималната стойност.

Освен това през деня се препоръчва потокът от студен въздух да се насочва нагоре към тавана. През нощта климатикът трябва да работи на минимална мощност. Много климатични системи не поддържат постоянен въздухообмен, а само охлаждат въздуха в затворено пространство. При такива условия прах, мъх, вълна и патогенни бактерии започват да се разпространяват в стаята. Затова специалистът съветва да се „вкарва“ нов въздух в стаята на всеки 15-30 минути.

Важно е редовно да почиствате и дезинфекцирате филтрите на устройството. Основното почистване е по-добре да поверите веднъж годишно на професионалисти, а филтрите на климатика е достатъчно да миете сами веднъж на 2-3 седмици.

Редовното използване на климатик може да доведе до дехидратация на кожата, което с течение на времето води до суха, набръчкана кожа. Постоянната сухота на кожа допълнително засяга слоевете на епидермиса, причинявайки лющене и сърбеж. Ето защо е важно да не забравяте за овлажнителите на кожата. Преместването от много студена стая в топла или обратното може да накара много хора да изпитат дискомфорт.

Внезапният преход между две екстремни температури предизвиква реакция на стрес в тялото. Постоянната употреба на климатика може да наруши способността за регулиране на преноса на топлина. Честото излагане на хладен въздух може да наруши поносимостта ви към горещо време. Много хора отбелязват трудна толерантност към температурата при преместване от климатизирана стая на гореща улица. Това може да провокира тежки заболявания на сърдечно-съдовата система. Ако устройството не се поддържа правилно, то може да се замърси и да стане потенциално опасно.

Филтрите и вътрешните части на климатика стават дом на много други бактерии и гъбички. Според експерти водата в климатиците, която кондензира в тръбите, ако не се циркулира и отстрани, може да съдържа бактерии, наречени легионела. Тези патогени могат да доведат до Легионерска болест (SARS) със симптоми като висока температура и кашлица, задух и неразположение.

Дори промените в температурата или влажността могат да раздразнят носните мембрани, причинявайки хрема, кихане или запушване на носа. Възпалено гърло от сух въздух в климатизирано помещение също е възможно, особено когато краката или цялото тяло са постоянно студени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *