Лекар: Наднорменото тегло скъсява живота с 12 години

Два милиона от възрастното население в България са със свръхтегло, половината от тях са със затлъстяване. При децата 200 000 са с наднормено тегло, 67 000 от тях – със затлъстяване.

„Основната причина за затлъстяването е преяждането и липсата на физическа активност. В последните 50 години честотата на случаите на затлъстяване се е утроила. Всеки може да разбере дали има затлъстяване, като изчисли индекса на телесната си маса – да раздели теглото на ръста на квадрат и ако цифрата е над 30, трябва да потърси лекарска помощ“, каза ендокринологът д-р Явор Асьов пред Bulgaria ON AIR.

Също така е добре да се следи обиколката на талията. Специалистът посочи, че при жените тя е добре да бъде до 80 см, при мъжете – до 94. А както при повечето заболявания, така и при затлъстяването хората късно търсят лекарска помощ. И то заради съпътстващите заболявания, до които води то.

„Според съвременните изследвания над 250 заболявания са свързани със затлъстяването – сърдечносъдови, захарен диабет, ставни, болести на репродуктивната система. При болестно затлъстяване жените губят 9 години живот, мъжете – 12 години“, предупреди ендокринологът.

„По-тревожно е положението при мъжете. Жените в България търсят по-рано лекарска помощ, това за тях е повече козметичен проблем. Мъжете отиват на лекар, когато се развие диабет или сърдечно заболяване – 10 години след развитието на болестта. При тях видимото затлъстяване е около талията, при жените повече в областта на ханша“, уточни д-р Явор Асьов.

Ендокринологът предупреди, че в основата на затлъстяването е неправилното хранене. Той не препоръчва крайни диети. „Трябва да се промени режимът на хранене. За предпочитане е консумацията на повече зеленчуци, немазни меса, риба, въглехидрати – хляб, картофи, ориз, плодове. Най много трябва да се избягват мазни, пържени храни, сладки, напитки с калории, включително и алкохол. С газираните напитки внасяме в организма калории, без да имаме чувство на ситост“, добави ендокринологът.

Препоръката му е за балансиран хранителен режим, който да е подходящ за дълго спазване в забързаното ежедневие. Както и редовни профилактични прегледи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *