Лекар обясни защо получаваме световъртеж и как да го спрем

Популярният лекар и телевизионен водещ Александър Мясников даде някои подробности за световъртежа и за това какво можем да направим, когато изпаднем в това неприятно състояние.

Лекарят подчерта, че е важно да се научим да различаваме световъртежа от други неразположения и да приемаме сериозно всички подобни сигнали на тялото, пише zdrave.to.

„Под замаяност имаме предвид всичко! Всъщност световъртежът е „илюзорно“ състояние, при което човек има усещане за въртене на тялото или околните предмети. Често е придружено от гадене, проблеми с очите, главоболие“, обясни Мясников.

Лекарят отбеляза, че повечето причини за световъртеж са „доброкачествени“ и вътрешното ухо често е отговорно за появата на характерни симптоми. Но все пак тези, с които това се случи, определено трябва да се свържат с отоларинголог.

„Замаяността рядко е симптом на инсулт, но въпреки това понякога може да бъде симптом на мозъчно-съдов инцидент“, каза Мясников. Той подчерта, че световъртежът при пушачите, както и тези, които страдат от високи нива на холестерол и захар, е важен сигнал, който не бива да пренебрегват в никакъв случай.

„При болестта на Мениер в кухината на вътрешното ухо се натрупва излишно количество течност, което може да провокира световъртеж“, добави телевизионният водещ.

Той уточни, че няма лекарства, които да излекуват напълно световъртежа, но има лекарства, които помагат за подобряване на състоянието.

Ако главата постоянно ви се върти, това не е просто замаяност, а проблеми с главата от различно естество, които специалист ще помогне да се идентифицират, подчерта Мясников.

„Понякога хората имат чувството, че им се завива свят, когато се изправят рязко. Не е точно световъртеж, не е световъртеж. Това е спад на налягането, спад на съдовия тонус “, обясни още лекарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Витамин D е ключов в предпазването от диабет тип 2
Next post Девет часа сън и коремчето изчезва: Съветите на диетолога