Лекар: Отказвате се от месото? А знаете ли какви рискове крие това

Каквито и да са причините да решим да се откажем от месото – било то религиозни, екологични, етични и т.н., има няколко основни неща, които е добре да се имат предвид.

Като например това, че пълният отказ от месо може да ни лиши от пълноценен белтък, какъвто прием би трябвало да имаме ежедневно, според принципите за здравословното хранене, пише life.dir.bg.

„Това е едно от основните качества на месата – те съдържат пълноценни белтъци с балансиран аминокислелинен състав, с целия набор от незаменими аминокиселини. Това са такива аминокиселини, които ние не можем да синтезираме и трябва да получим чрез храната“, обяснява пред Dir.bg проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант на Министерството на здравеопазването по „Хранене и диететика“ и началник отдел „Храни и хранене“ при Дирекция „Обществено здраве и здравен риск“ към Националния център по обществено здраве и анализи.

Има и други източници на въпросния пълноценен белтък, като риба, мляко и яйца, но по думите на експерта комбинацията между всички храни и разнообразието в храненето дава възможност да се изгради пълноценен, балансиран и здравословен хранителен прием.

Съветите на експерта потърсихме във връзка с анкета в подкаст новините на Dir.bg, в която 31% отговориха с „Да“ на въпроса „Готови ли сте да се откажете от месо, за да спрете климатичните промени?“ Тук може да чуете повече:

В месото се съдържат и комплекс от минерални вещества, комплекс от витамини и екстрактивни вещества, които при термична обработка – особено при варене и задушаване, остават в бульона и стимулират апетита и храносмилателните дейности. Освен това месото има и благоприятни органолептични характеристики (бел. ред. аспектите на храната, водата или други вещества, които създават индивидуално изживяване чрез сетивата – включително вкус, зрение, мирис и допир) и вкусови качества, обяснява още проф. д-р Дулева. Според нея именно високата усвояемост на тези пълноценни аминокиселини, витамини и минерали, които се съдържат в месото, е едно от изключително важните негови качества.

Има и някои рискове за здравето, в случай че изключим изцяло месото от хранителния си прием. Като например рискът от дефицит на много важни хранителни вещества, които бихме могли да си доставим трудно и само с много добро познаване на останалите групи храни и тяхната добра комбинация.

Друг риск от дефицит е този на желязото, тъй като месото е изключително добър източник не само на желязо, но и на цинк и калций. Специално желязото е във форма, която е много лесно усвоима, т. нар. хемово желязо.

„За разлика от месото, в растителните продукти желязото е нехемово, което е с много по-ниска усвояемост. А знаете,че желязото е изключително необходимо за хемоглобина, за транспорта на кислород до клетките, много важно е и в определени физиологични периоди за развитието на всеки индивид“, разяснява професорът от Националния център по обществено здраве и анализи.

Неконсумирането на месо може да ни лиши и от важни за здравето витамини. Това са витамин Б12 и витамин D. По думите на експерта са много малко хранителните източници, с които бихме могли да си набавим витамин D. Освен месото, техен източник са някои масла и ядки.

А кои са особено рисковите групи, за които не е препоръчително да избягват месото или да минават на вегански диети?

Това са бременните и кърмещите жени, както и малките деца, които активно растат и имат нужда от всички нутриенти и всички витамини и минерали, съответно желязо или пълноценен белтък. Също и хора, които имат определени заболявания като анемия или желязо дефицитни проблеми, предупреждава проф. д-р Веселка Дулева.

Тя цитира и проучвания през последните години, които оценяват ефекта от приема на месо върху здравето на хората. Особено коментирана е темата за повишаването на риска от ракови заболявания при висока консумация на месо.

„Затова беше направена препоръка от Международната агенция за изследване на рака, че консумацията на месо – чисто червено месо без мазнини и с подходяща кулинарна обработка, като задушаване и печене във фурна, трябва да бъде около 500 грама на седмица“, коментира експертът.

Това, което трябва да бъде ограничавано в по-голяма степен, по нейните думи, са преработените меса и различните колбаси. Те са обработени с много различни добавки, имат по-ниско съдържание на месо или пък то е по-нискокачествено, а освен това съдържат много мазнини и сол. Препоръката е те да се ограничат от един до два пъти седмично.

Проучвания на базата на сериозни научни изследвания показват, че консумирането на 50 грама дневно на преработени меса увеличава с около 9% риска от някои видове рак – на стомаха или на червата, както и рак на дебелото черво. Затова и препоръката е този вид преработени меса и колбаси да се ограничи до съвсем минимални количества, което по думите на професора означава едно-две парчета седмично.

Що се касае до така любимите меса, печени на скара, и там трябва да внимаваме. По-специално образуващата се кафява коричка е канцерогенна, което означава и по-висок риск от развитие на изброените видове рак.

И още нещо, ако решим да заменим червеното месо, добра алтернатива е пилешкото, което има своите качества като състав на белтъка според проф. д-р Веселка Дулева. Затова пък то е по-беден източник на желязо.

И в обобщение на всичко дотук: едно от ценните качества на месото е това, че съдържа лесно усвоим белтък, който е богат на всички незаменими аминокиселини. Месото е и най-добрият източник на хемово желязо, което се усвоява лесно и осигурява ежедневните потребностите от него в организма. А за да си ги набавим чрез растителни храни, е необходима консумация на много по-голямо количество от тях. И ако все пак гледаме и възможните вреди от месото, то тогава трябва да се откажем по-скоро от печенето на скара или да изключим от менюто си преработеното месо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Специалист разкри грешките при лечение на COVID-19 у дома
Next post 5 натурални средства за облекчаване на псориазис