Лекар: Тези храни елиминират излишната сол от тялото

Солта е един от минералите, необходими за правилното функциониране на организма. Но трябва да се консумира в определено количество. Солта съдържа натрий, който причинява задържане на вода в тъканите на тялото, което от своя страна води до високо кръвно налягане и претоварване на сърцето.

Проблемът е, че здравословното количество сол (до 5-6 грама на ден за хора, които нямат хипертония) често се оказва недостатъчно за съвременния човек – по-солените храни са по-предпочитани. Много хора имат навика автоматично да добавят сол към храната, преди да са я опитали.

Терапевтът д-р Анастасия Половина сподели в интервю, че храните с калий, включително банани, стафиди и зеленолистни зеленчуци, ефективно помагат за премахването на излишната сол от тялото.

„Добавянето на сол към готвените ястия е опасен навик. Пресоляването може да доведе до сериозни здравословни проблеми: развитие на хипертония, атеросклероза, аритмия, сърдечна недостатъчност, уролитиаза “, споделя д-р Анастасия Половина.

Лекарят изброи симптомите, които показват, че човек консумира твърде много сол: подути пръсти; подути крака и глезени; торбички под очите; често уриниране; подуване на корема; главоболие;

За да се стимулира отделянето на излишната сол от тялото, трябва да се пие достатъчно вода за това. „Дневният прием на вода може да се изчисли по формулата 25-30 ml течност на килограм телесно тегло“, добавя експертът.

Д-р Половина добави, че храните, които помагат за премахване на излишната сол от тялото, са тези с най-високо съдържание на калий – банани, портокали, стафиди, фурми, авокадо, различни зеленчуци, спанак, домати. „Необходимо е да запомните една проста истина: колкото повече калий, толкова по-малко натрий и обратно“, споделя лекарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.