Лекар: Този хормон е виновен за косопада

Загубата на коса (косопад) може да бъде придружена от различни нарушения в тялото, например от автоимунно или ендокринно естество. Но все пак най-често проблемът се проявява като симптом не на някакви сериозни патологии, а на стрес, понесен от тялото.

Руският лекар д-р Александра Медзиновская: косата започва да пада, когато нивото на хормона на стреса кортизол е високо. „При загубата на коса хората започват да мислят за сериозни заболявания. Най-често обаче проблемът е свързан с нервно-психически стрес“, казва експертът.

Според Медзиновская загубата на коса е свързана преди всичко с нивото на хормона кортизол, който често се нарича „хормон на стреса“. Той започва активно да се произвежда в тялото при психологически натиск, безпокойство или страх, рязък преход от състояние на почивка и релаксация към физическа активност. Колкото по-стресиращи събития или колкото по-дълго продължават, толкова по-високо е нивото на кортизол в кръвта.

„Повишените нива на хормона кортизол се отразяват негативно на състоянието на косата“, подчертава терапевтът. Друга често срещана причина за прекомерна загуба на коса са състоянията на дефицит. По-специално, проблемът се причинява от липсата на витамини от група В и микроелементи като магнезий, желязо, цинк и мед.

Д-р Медзиновская добавя, че хората, преболедували остри респираторни вирусни инфекции, също могат да забележат по-интензивен косопад, който е следствие от състояния с висока температура. Но в този случай загубата на косми е временна и изчезва от само себе си.

Екзогенните фактори (инсолация, сух въздух, използване на горещ сешоар, агресивни шампоани, бои) оказват негативно влияние върху състоянието на косата. Това се случва поради нарушаване на „плочковидното“ разположение на люспите на косъма, което води до разцепване на косъма и повишена чупливост.

Приемът на определени лекарства (нестероидни противовъзпалителни средства, антикоагуланти, тиреостатици, антидепресанти, цитостатици, бета-блокери, алфа интерферон лекарства, антиконвулсанти, антипаркинсонови, противоглистни, антихерпетични, антивирусни, антибактериални лекарства, невролептици, орални контрацептиви и др.) може също да доведат до повишена загуба на коса.

Инфекциозни, автоимунни, системни заболявания, ендокринни патологии също влияят върху прекомерната загуба на коса. С напредване на възрастта растежът на косата на може да е стабилен, но анагенната фаза има тенденция да намалява. Косата става по-тънка и чуплива. Проблемът е по-често срещан при жени над 50 години и има дифузен характер.

Заболявания, водещи до прекомерна загуба на коса:

  • Заболявания на щитовидната жлеза, хипоталамо-хипофизната система, яйчниците, надбъбречните жлези и др.
  • Автоимунни заболявания (нодуларна гуша, идиопатичен хипопаратироидизъм, тиреоидит на Хашимото).
  • Дерматологични заболявания (себорея, псориазис, екзема и др.).
  • Заболявания на вътрешните органи и системи (гастрит, колит, бъбречни и чернодробни заболявания).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Магически зелен сок, с който ще отслабнете с 10 кг
Next post Сестра ми излекува щитовидната ми жлеза с проста рецепта