Лековита горяща вода извира край Варна

Чудодейна горяща вода от половин век лекува хора и животни в района на варненското село Кривини. Водата бликнала при сондажи за нефт, правени още през 60-те години на миналия век. След идването на демокрацията обаче изворът запустял и все по-малко хора знаят за лековитата му сила.

При проучванията за нефт такъв не бил открит, но пък се оказало, че в целия район има газ метан, а край селото вече си имат извор, който лекува рани, гъбички по краката и дори язва.

Пиенето на лековитата течност обаче трябвало да се консултира с лекар, категорични са местните хора. Според тях водата е полезна не само за хората, а и за животните.

И при тях се справяла идеално с вътрешни паразити и с кожни проблеми. И до днес там се тълпят хора. На мястото дори била изградена баня, защото водата е лековита, но всичко отдавна било разрушено и западнало.

Изследвания на течността посочили, че в нея има 30% съдържание на йод, а на вкус е солена. Огънят и водата винаги са били противоположности, но в тази местност те се сливат по интересен начин. Едно щракване на запалката и от прозрачната течност лумва мощен пламък.

„Излиза се от града в посока село Кривини. До пътя е точно до една асфалтирана площадка. Метанът, който извира заедно със водата, гори, ако се запали“, споделя Димитър Петров. И да не вярвате в магичната ѝ сила, явлението е любопитно дори просто за наблюдение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *