Лековити места: Богородичната стъпка лекува рани, екземи и дарява бездетни семейства с рожба

Лековити места: Богородичната стъпка лекува рани, екземи и дарява бездетни семейства с рожба

Богородичната стъпка може да се намери на около 20 километра от Стара Загора, където има лечебно, свято място, което е точно толкова енергийно, колкото са Рупите и Кръстова гора.

Нейчо Нейчев обикновен човек, християнин, който е изградил параклис в местността Богородична стъпка. Там ходят хиляди поклонници от цяла България.

Богоридичната стъпка е скала, която прилича на отпечатък от женски крак, а вдлъбнатините на този отпечатък са пълни с лечебна вода, която никога не пресъхва. Според легендата това е стъпката на Божията майка.

Има много легенди за това място. Нейчо Нейчев съградил параклиса след като Божията майка му се явила на сън и му посочила мястото. оттогава лековитата вода в стъпалото е помогнала на много хора.

Според друга легенда край мястото замръкнал римски конвой с окован християнин. Войниците започнали го бият и измъчват, но в изведнъж до скалата блеснала светкавица и слязла Богородица с Младенеца на ръце. Там, където стъпила, се вдлъбнала стъпка и се напълнила с вода. Тя изкъпала в нея Младенеца, напръскала раните на мъченика и те зараснали. После се възнесла, а смаяните войници пуснали пленника и приели свето кръщение.

Според друго предание на път от Русия към Рила на това място поживял няколко месеца Иван Рилски. С него бил племенникът му, който тук бил ухапан от змия и умрял.

Водата в Богородичната стъпка не се пие. С нея се намазват засегнатите участъци, или пък се потапят пръстите на лявата ръка, докато дясната е върху сърцето и казвате каква е болката ви. Препатили хора споделят, че така Богородица най-добре чува молбите на нуждаещите се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *