Лековити места: Жива вода тече край пернишко село

Лековити места: Жива вода тече край пернишко село

България е пълно с места, от които блика лечебна – жива вода. Това са не само официално установените и използвани за подобряване на здравето минерални извори, но и стотици малки изворчета и чешми, разпръснати по цялата страна. За всяко от тях има легенда и поверие, което звучи приказно и е достойно за филм.

Едно такова място се намира край пернишкото село Боснек, само на 40 километра от София. Изворът с жива вода край селото става все по-популярна туристическа дестинация и привлича хора отблизо и далеч. Тук често пристигат от Западните покрайнини, от по-вътрешни райони на Сърбия, от Македония и дори от Румъния. Някак странно е, но славата на извора с жива вода край Боснек е по-голяма извън пределите на България и по-непозната у нас.

Това е единственото място, на което водата тече от устатата на змей. Някои казват, че е крокодил. Не се знае кой и кога е направил каменната глава на митичното чудовище и е прокарал водата през нея.

Змеят на Боснек обаче е добър – гледа благо и почти усмихнато. В това ще се убедите, когато стигнете дотам. Легендата гласи, че невинаги страшилището е благо. Понякога спира да пуска живителна течност, а от очите му излизат гневни пламъчета. Това за пламъчетата си е измислица, но че водата спира, е самата истина.

Приказното народно съзнание е решило, че живата вода секва, когато човекът, който се доближи до извора, има лоши мисли, а животът му е изпълнен с грехове и зли дела. Но науката се е произнесла за изчезването на водата и има своето разумно обяснение. А то е, че карстовият извор събира водите си в подземна кухина, преди да излезе на повърхността.

Когато кухината се изпразни, й е нужно известно време, за да се напълни отново. Именно през това време вода не тече от устата на змея. Водата намалява и спира обикновено за около 1 минута, през сухи месеци за до 1 час. Ако е било много дъждовно, е възможно изобщо да не секне, а само да излиза с различна сила. Казват, че подобен феномен се среща изключително рядко, като в Европа подобен извор има само във френските Алпи.

Местните вярват, че водата, която тече на това място, лекува всички болести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *