Летни съвети: Какво да правим, ако получим слънчев удар

Продължителното излагане на слънце освен красив бронзов тен, може да ни донесе и изгаряния по кожата, слънчев удар, кома и дори до смърт. Слънчевите лъчи въздействат не само върху кожата, а проникват по-дълбоко в тъканите, засягайки съдовата система и мозъка.

Разграничават се три степени на слънчев удар. Леката е свързана с гадене, замаяност, слабост и главоболие. При средната степен има риск от загуба на съзнание. Възможно е кървене от носа, смущения в координацията и засилване на симптоматиката, свързана с първия етап. При най-тежката форма на слънчево изгаряне телесната температура на пострадалия може да надвиши 41 градуса. Възможни са и халюцинации. Лицето на пострадалия първоначално се зачервява, а след това рязко избледнява.

Слънчевият удар може да се развие особено бързо при кърмачета. Особено внимателни трябва да бъдат възрастните хора, пациентите с хипертония, с наднормено тегло, пушачите и любителите на силни алкохолни напитки.

Слънчевият удар почти винаги е придружен от топлинен удар, който причинява интоксикация на тялото. И в резултат от това страдат всички органи и системи.

При първите признаци на слънчев удар жертвата трябва спешно да бъде преместена на хладно място, да се премахне излишното облекло. Пострадалият трябва да легне и главата му да се вдигне на по-високо. След това се пристъпва към сваляне на телесната температура. Задължително се поставя на челото кърпа, напоена със студена вода, пише actualno.com.

При тежки симптоми трябва спешно да потърсите медицинска помощ.

През лятото е особено важно да се спазва правилен режим на пиене на течности, тъй като жегата може да доведе до дехидратация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Известна народна певица лекува с чудодейно „ушено биле“
Next post Грижи за кожата след 40-те години