Лечебните свойства на патладжана и кой не бива да го яде

Родното място на патладжана е Индия, където той расте див, но повече от хиляда и половина години като култивиран. Обикновено патладжанът е овален и лилав на цвят, но понякога е жълтеникав и дори на райета.

Най-добрите вкусови качества са в синкаво-черни продълговати, леко незрели плодове – обикновено в такива патладжани има малко семена и те са по-нежни на вкус.

Как да изберем патладжан?

Трябва да изберете млади плодове и не само защото са по-вкусни. Патладжанът съдържа соланин, който е полезен в малки количества. Именно соланинът придава на плодовете леко горчив вкус. Но презрелите патладжани могат да провокират стомашни проблеми и дразнене на хранопровода.

Как да разпознаете младия патладжан? Лесно се разпознава по състоянието на кората и дръжката. Ако дръжката е кафява, значи такъв патладжан е обран отдавна. Кората трябва да е без кафяви петна, младият патладжан не е набръчкан и сух, както и хлъзгав или мек. Ако се съмнявате в младостта на патладжана, потопете го за известно време в солен разтвор.

Полезни свойства на патладжана

Патладжанът е нискокалоричен и няма по-добър продукт за отслабване от него. Плодовете са богати на фибри, които премахват не само излишната течност от тялото, но и токсините.

Патладжаните съдържат витамини от група В, витамин С, РР и каротин, както и такива необходими за организма минерали като калий, желязо, калций, магнезий, натрий и фосфор. Витамин С, съдържащ се в патладжана, предпазва организма от инфекции и настинки, витамините от група В укрепват нервната система, помагат в борбата с безсънието и депресията.

Антоцианинът нисунин, на който е богат патладжана, се бори със свободните радикали, предпазва клетките от окисляване и увреждане и предотвратява образуването на тумори . Антоцианините в патладжана придават на стените на кръвоносните съдове еластичност, облекчават възпалението и намаляват риска от атеросклероза.

За тези, които решат да спрат да пушат, патладжанът е идеален. Поради факта, че плодовете съдържат голямо количество витамин РР (никотинова киселина), патладжанът помага на тялото да издържи по-лесно спирането на тютюнопушенето и никотиновата зависимост.

Поради съдържанието на желязо, цинк и манган в плодовете, патладжаните са показани при анемия и са особено полезни за тези, които имат проблеми със съдовата система и сърцето.

Патладжанът може да се консумира при диабет и след инсулт.

Той предотвратява образуването на холестерол. Ето защо е много полезен за възрастни хора, за лечение и профилактика на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, придружени от отоци.

Патладжаните са полезни и за кожата, защото помагат за задържане на влагата в нея и следователно се борят с бръчките. Полезните вещества, на които са богати плодовете, помагат на тъканите да се регенерират. Един патладжан съдържа 10% от дневната норма на манган, който е от съществено значение за здрави кости и здрава кожа.

За кого е вреден патладжанът?

Патладжанът съдържа алкалоиди. При хора, предразположени към ставни проблеми, артрит и артроза, тези вещества могат да причинят възпаление. Както беше отбелязано по-горе, презрелите патладжани са с високо съдържание на соланин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *