Лечебни скали от Родопите даряват здраве и дълголетие

Лечебни скали от Родопите даряват здраве и дълголетие

Около българския клиноптилолит (вид минерал) се вдига доста шум, но въпреки това почти никой не разбра значението, което той има за здравето на хората в Родопите.

Клиноптилолитът е представител на група от 30 минерала, наречени зеолити, които имат уникалното свойство да приемат и отделят йони в заобикалящата ги среда. Благодарение на това, той може да пречиства отровите от организма и по този начин да пази от рак, да помага на сърдечно-съдовата система и др.

Най-качественият клиноптилолит се намира в България, в района на Кърджали. Заради своите качества, граничещи с „вълшебството“, в научните среди е опреден за минерал на изминалия 20-и век.

Жителите на селата и махалите в Източните Родопи почти нямат здравословни проблеми.

Клиноптилолитът променя химическия състав на водата. Учените са правили стотици опити да изследват задълбочено действието на този минерал, но засега няма точно описание. Това е така, защото всяка вода е с различно химическо съдържание. Когато клиноптилолитът се добави към водата, той променя както съставът, така и вкусовите й качества.

Безкрайно благодатна тема за учените е да изследват защо вода, обработена с клиноптилолит, почти мигновено нормализира кръвното налягане, премахва безсънието, потенето, напрегнатостта. Хората, употребяващи йонизирана с клиноптилолит вода, много по-рядко страдат от болести като язви, гастрити, колити, на сърдечно-съдовата и нервната система. И още нещо – почти не се срещат жители на родопските села, които да са получавали инфаркт или инсулт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *