Лечението на Ковид: Какво е сатурация и защо е важна?

В контекста на завладялата ни емидемия от Ковид-19 навярно сте чували, че е от особена важност да се следи сатурацията на пациента и да се търси лекарска помощ, ако нивата ѝ спадат. Какво обаче е сатурация, защо е важна и как се проверява тя са въпроси, които все по-често се задават, а отговорът им е от особена полезност и важност.

Какво е сатурация?

Сатурация е нивото на кислород в кръвта. За нормална се счита, когато е над 95%, при някои хронични белодробни заболявания се поддържа около 90-92%. Спадът под 90% е притеснителен и е необходимо уточнение на причините за ниските нива, както и предприемане на мерки за овладяване на ситуацията.

При ниска сатурация до тъкани, органи, клетки не достига достатъчно кислород и те страдат от кислороден глад. При нива под 65% се наблюдава цианоза, а животът е сериозно застрашен. Спадащата сатурация е тревожен сигнал, изискващ спешна медицинска намеса.

Какви са възможните причини за ниска сатурация?

Освен Ковид-19, което е най-честата причина в момента за спад на кислородните нива в кръвта, други причини могат да бъдат: астма, белодробна фиброза, белодробен емфизем, бронхит и други заболявания на белите дробове, цироза, епилепсия, обструктивна сънна апнея, инсулт, емболия, анемия, сърдечна недостатъчност и др.

Как се измерва сатурацията?

Сатурацията може да измерите и в домашни условия със специално уредче, предназначено за целта, наречено пулсов оксиметър. Измерва лесно, бързо, неинванзивно едновременно и кислорода, и пулса. Лесно за откриване е и се предлага на достъпна цена.

Подходящо е за домашна употреба и за самостоятелно измерване. Слага се на пръста, като за получаване на достоверни резултати е важно ръцете да не са студени, кръвното налягане да не е ниско, ръката да е неподвижна, а пациентът да не е в легнало положение, но да е в покой. Лошата циркулация, тъмният лак за нокти и други особености също могат да повлияят на резултата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Експерт: Студените ръце са признак на сериозни заболявания
Next post Пробиотиците, от които тялото ни има нужда, особено след антибиотик