Лечение на аденом на простатната жлеза

Аденомът на простатната жлеза представлява доброкачествено разрастване на простатните жлезни делчета , разположени непосредствено около началото на уретрата. Заболяването засяга около 80% от мъжете на възраст над 55 години.

Развитието на простатен аденом се дължи на дисбаланс между отделните полови хормони в мъжкия организъм.

Заболяването протича в три стадия. Най-ранният признак в първия стадий е честото нощно уриниране – по два, три и повече пъти. Уринната струя е тънка и слаба. Началото на уринирането е затруднено.

Във втория стадий тези признаци се засилват и към тях се прибавя невъзможността да се изпразни напълно пикочния мехур – след края на уринирането в пикочния мехур остава значително количество урина. Това количество остатъчна урина постепенно се увеличава и достига до стойности, при които болният изпитва непрекъснати позиви за уриниране, като порциите урина са съвсем малки.

Пикочният мехур е значително разширен от насъбраната остатъчна урина. Това е и третият стадий на болестта, през който настъпват редица усложнения при ненавременно и ефективно лечение – възпаление на пикочния мехур, уретерите и бъбреците, на тестисите и техните придатъци. Най-тежкото усложнение е развитието на хронична бъбречна недостатъчност, т.е. – състояние, което е животозастрашаващо.

Лечението на простатния аденом зависи от стадия на болестта. Медикаментозното лечение се провежда в първия стадий. Основното лечение е оперативно – отстраняване на аденома.

Ракът (карцином) на простатната жлеза представлява около 10% от всички злокачествени новообразувания у мъжа. Доказана е зависимост между високото ниво на мъжки полови хормони (тестостерон) и развитието на простатен рак. Болестната картина се покрива с тази на простатния аденом.

Лечението е консервативно (медикаментозно) и оперативно. Консервативното лечение се провежда с медикаменти, съдържащи женски полови хормони, и в ранните стадии дава много добри резултати. Оперативното лечение (по показание) се състои в отстраняване на тумора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *