Лечение на аневризма – хранене, упражнения, релаксация

Какво е аневризма? Аневризма на главния мозък, церебрална аневризма или вътречерепна аневризма е патологично локално разширение на лумена на церебралната артерия.

Резултатът от разкъсване на аневризма е субарахноиден или интрацеребрален кръвоизлив, който може да доведе до смърт или неврологични разстройства с различна тежест, свързани с увреждане на мозъчната тъкан.

Най-ефективният вариант за лечение е ранната диагноза и „изключване“ на аневризма от кръвообращението чрез изрязване или ендоваскуларна оклузия преди да се получи руптура.

Аневризма причини

Неестествено, постоянно подуване на изтъняла артериална стена, което се дължи на нейната неустойчивост и на налягането на кръвния поток. Получава се в резултат на заболяване, нараняване и вроден дефект. Може да съществува години наред, без да се прояви. Не се лекува и целта на лечението е да се предотврати влошаване.

Съдовата аневризма може да се появи при вродена патология на стените на кръвоносните съдове. Много често вътречерепният аневризъм се диагностицира при хора, които имат някои генетични разстройства-например заболявания на съединителната тъкан, нарушения на кръвообращението, поликистозно бъбречно заболяване, вродена артериовеноза и др.

Сред редките причини за съдова аневризма трябва да се отбележи нараняването на главата, инфекциозни заболявания, високо кръвно налягане, атеросклероза, тумор. Също така са включени други заболявания на кръвоносната система, и лошите навици-злоупотреба с алкохол, наркотици и пушене. Според някои изследователи рискът от развитие на аневризма може да увеличи риска от перорални контрацептивни лекарства.

Лечение на аневризма

Признаци на аневризма:

Опасността от тази патология е, че често се случва без никакви симптоми и се диагностицира само когато аневризма е особено голям.

Най-често идентифицираните симптоми на мозъчен аневризъм включват:

  • Болка в областта на очите;
  • Слабост или парализа на нервите от едната страна на лицето;
  • Замъглено зрение;
  • Разширени зеници;
  • Изтръпване на лицето.
  • Рискови фактори при аневризма

Рисковите фактори, т.е. индивидуалните характеристики, които увеличават риска от образуване на аневризма на аортата, включват:

Възраст. Аневризмите на аорта най-често се развиват при хора на възраст 65 години и повече.

Консумация на тютюн. Употребата на тютюн е важен рисков фактор за развитие на аневризми. Колкото по-дълго пушите (или консумирате други видове тютюн), толкова по-голям е риска.

Атеросклерозата. Както бе споменато по-горе, отлагането на мазнини и други вещества уврежда стената на артерията и увеличава риска от нейното аневризмално разрастване.

При мъжете аневризмите се развиват много по-често, отколкото при жените.

Фамилна история. Тези хора, чиито близки роднини са имали аневризма, имат повишен риск от това състояние. При хора с фамилна анамнеза за това заболяване аневризмите често се развиват в по-млада възраст и носят повишен риск от разкъсване.

Каква е прогнозата при аневризма и диагностика

За идентифициране на нетравматичен субарахноиден кръвоизлив поради разкъсване на аневризмите, определяне на прогнозата на заболяването, вероятността от развитие на усложнения и разработване на тактики на лечение се използват редица инструментални методи за диагностика.

Лумбална пункция – с голяма степен на вероятност да се идентифицира субарахноидален кръвоизлив. Цереброспиналната течност през първия ден след кръвоизлива се оцветява интензивно и равномерно с кръв, след няколко дни става ксантохромна. Пункцията е противопоказана, ако пациентът има вътречерепен обемен процес (хематом, масивен фокус на исхемия), тъй като дори малка екскреция на цереброспинална течност може да доведе до развитие на остра дислокация на мозъчния ствол. За да се избегне това, пациентите с клинични прояви на интракраниален обемен процес преди лумбална пункция трябва да извършат ехоенцефалоскопия или компютърна томография на мозъка.

Компютърната томография на мозъка (КТ) е водещият диагностичен метод за НСПВС, особено в първия ден на заболяването. С помощта на КТ се определя не само наличието на кръвоизлив, но и неговата интензивност, разпространение, наличие и обем на интрацеребрален хематом и интравентрикуларен кръвоизлив, огнища на исхемия, тежестта и естеството на хидроцефалия, синдром на дислокация.

Клинична картина на аневризма

Типичната клинична картина на разкъсване на аневризмите се развива при 75% от пациентите и има както общи признаци на нетравматичен субарахноиден кръвоизлив, така и редица характеристики.

Заболяването най-често започва внезапно с силно главоболие от типа „инсулт“, което може да бъде придружено от гадене и повръщане, често на фона на физическо натоварване, психоемоционален стрес и повишаване на кръвното налягане. Възникналото главоболие има характер на „парене“, „спукване“. Могат да се появят краткосрочно, а понякога и дългосрочно увреждане на съзнанието с различна тежест (от умерена зашеметяваща до атонична кома), хипертермия, психомоторна възбуда.

Менингеалните симптоми се отбелязват в почти всички случаи на НСПВС: схванат врат, фотофобия, повишена чувствителност към шум, симптоми на Керниг, Брудзински и др.

Усложнения при аневризма

Ако се получи разкъсване на аневризма, има остра болка в корема и в гърба. Руптура на аневризма води до силно вътрешно кървене, което завършва със смърт, ако не се извърши спешна операция.

Видове лечение при аневризма

Хранене при аневризма

• Употребявайте богати на мазнини храни (червени меса и млечни продукти).

• Увеличете употребата на риба, богата на мазнини: сардини, херинги, сьомга.

• Яжте много чесън.

• Поръсвайте храната си с бирена мая.

• Избягвайте солта.

Хомеопатия при аневризма

• Бариев карбонат, веднъж дневно в продължение на 1 месец подобрява състоянието и укрепва артериалните стени.

Упражнения при аневризма

• Редовното ходене или плуване подобрява състоянието. Псе пак избягвайте да излизате навън в много студено време и спрете раздвижването веднага, ако усетите болка.

Релаксация при аневризма

Заниманията с йога или медитация ще ви помогнат да подобрите или да предотвратите това състояние. Следните упражнения трябва да се изпълняват поне веднъж дневно.

• Легнете на твърда повърхност, затворете очи и се съсредоточете върху тялото си. Обърнете внимание на всяка част, като започнете с пръстите на краката и свършите с лицето и очите, опитайте съзнателно да отпуснете поред всяка част от тялото. Цялата процедура трябва да отнеме поне 10 минути.

• Дихателните упражнения също помагат да се отпуснете.

Седнете на колене на пода, сложете едната ръка на стомаха, а другата на гърдите. Вдишайте, като издувате стомаха, след което бавно издишайте. Поставете ръката на гърдите и повторете процедурата, като ги изпълните с въздух и го издишате. Дишайте така няколко минути.

• Биозареждането ще ви помогне да се научите как да релаксирате, ако изпитвате затруднения.

Традиционни медицина при аневризма

• Когато аневризмата, застрашава живота, успехът на хирургичната намеса е относителен и се изразява в „завързване“ на неустойчивата част или в замяната й със синтетична.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *