Лечение на киста на бъбреците

Бъбрекът е чифтен орган в човешкото тяло. Неговата роля е да филтрира кръвта и да отделя токсичните вещества, под формата на урина. Кистите на бъбреците се срещат често сред пациентите, но рядко се наблюдават симптоми в началото.

В повечето случаи се диагностицират случайно при ехографско или компютърно – томографско изследване. Кистите могат да бъдат генетични, придобити с времето, свързани с дисплазия, причинени от паразити или да се образуват следствие от системно заболяване. Представляват нетуморни кухи образувания, пълни с течност.

Най-широко разпространени са простите кисти и Автозомно-доминантна поликистична бъбречна болест (АДПББ).

Простите кисти на бъбрека не привличат внимание и се откриват след преглед на други коремни органи. Ако се прояви симптом в началото, това е тъпа болка в лумбалната област. Обикновено тя е слаба и непостоянна. Човек не обръща внимание, тя отминава и той забравя, че я е имало. Възможно е да се появи високо кръвно налягане , а в по-редки случаи, да се наруши дренажа на урината. При тези симптоми пациентите задължително посещават лекар. След преглед и назначени изследвания, се поставя диагноза и се предприема подходящо лечение. В началото то е консервативно, после при нужда може да се премине към по-сложни интервенции.

Простите кисти на бъбреците се изсмукват (аспирират), с подходяща апаратура. Те не се премахват завинаги и след някакъв период от време е възможно отново да се събере течност. При по-големи кисти и такива, които застрашават функционирането на бъбреците, се препоръчва лечение, чрез операция.

Кисти на бъбреците – видове, симптоми и лечение

Хидатидната киста е по-рядко срещано заболяване, при което се наблюдава бавно развитие и късно проявление на симптомите. Възможно е те да се появят от 5 до 20 години след заразяването. Но при някои пациенти се случва да има много силно изразени симптоми. Те започват с болка в лумбалната област и дискомфорт. Може да се наблюдават бъбречни колики, отделяне на дъщерни кисти и сколести в урината, инфектиране на кистата.

Хидатидната киста е възможно да бъде съпътствана от хидатидна болест на други органи – кости, мозък, бял и черен дроб, и др.

В зависимост от вида на кистите, лечението е различно. При АДПББ се изисква наблюдение и консервативно лечение на възникналите усложнения. Лечението при инфекция на поликистозни бъбреци, се провежда с антибиотичен прием, за дълъг период от време.

Простите кисти не изискват хирургична намеса

Най-ефективният използваният метод за лечение е лапароскопската кистична декортикация. Тя има безспорни предимства пред отворената операция – нисък риск, кратък следоперативен престой и минимална инвазивност. И двете интервенции се използват само, когато е необходимо, по лекарска препоръка.

Кистите на бъбреците са често срещано заболяване. При нужда и съмнения за симптоми, те изискват преглед, редовно наблюдение и адекватно лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *