Лечение с пчели: Апитерапията е древна колкото цивилизацията

На 30 март отбелязахме Международният ден на апитерапията (от латинското apis – пчела). Така се нарича лечението чрез пчелни продукти. Използва се всичко, което пчелите дават: отрова (апитоксин), прополис (смолисто лепкаво вещество, което пчелите използват за покриване на пукнатини в кошерите), пита (прашец, събиран и преработен от пчелите), восък, пчелно млечице и дори мъртви пчели.

В древноегипетското медицинско ръководство – папируса на Еберс, писано преди около 3500 години, медът е описан като основно средство за профилактика и лечение на много заболявания. И както смятат съвременните лекари, тези данни в никакъв случай не са остарели. В Гърция медът се смятал за храна на небесните жители.

Потвърждение за това е бижу под формата на амфора, датиращо от 1400 г. пр.н.е. с надпис „Мед, принесен на всички богове”. Философът и лекар Демокрит бил горещ почитател на апитерапията, като препоръчвал „да се угажда на тялото отвън с масло, а отвътре с мед”. Придържайки се към тази теория, той живее 110 години.

Славяните също знаели, че пчелите могат да лекуват хората. В Индия бог Вишну е изобразяван като пчела, а Кришна – с пчела над главата си. Древна Рус, според разказите на гостуващи чужденци, буквално „течала с мед”. Восъкът и медът се продавали в чужбина, с мед се хранели хората, от него се приготвяли опияняващи напитки и това било част от обредната практика.

В древните медицински книги са запазени много рецепти, базирани на пчелни продукти, а през ХХ век учените откриват почти всички елементи на периодичната таблица в техния състав. Затова от тях се правят лекарства и мехлеми.

Терапия с пчелна отрова: звучи страшно, но се оказва много полезно

В началото на века официалната западна медицина се насочва към апитерапията. Лекарите започват да провеждат експерименти в тази област, включително върху себе си. Особен интерес представлява ужилването от пчела – жилото й се забива в кожата на човек и отровата продължава да тече известно време. За медицински цели самото ужилване остава в засегнатата област за около час, причинявайки сърбеж и подуване на мястото на ухапване.

Австрийският лекар Филип Терч (1848-1917) е считан за баща на съвременната апитерапия. Терч е първият терапевт, който научно обосновава употребата на апитоксин. Той доказва, че колкото по-силен е ревматизмът, толкова по-малко чувствителен е пациентът към ужилване и толкова повече пчелни намазки са необходими за възстановяване.

Именно на неговия рожден ден, 30 март, се отбелязва Световният ден на апитерапията. С помощта на пчелни ужилвания вече се лекуват не само болки в гърба, но и мигрена, вегетативно-съдова дистония, нарушения на съня и дори сексуални разстройства.

Магията на пчелните продукти

Те се използват за лечение на сърдечносъдовата и нервната система, стомашно-чревния тракт и заболявания на горните дихателни пътища. С мед се лекуват и алергии. Тук обаче има едно предупреждение: медът сам по себе си също може да бъде алерген, зависи от неговия състав и индивидуалната непоносимост на човек към определен прашец. Можете да го използвате само ако сте твърдо убедени, че нямате свръхчувствителност.

Особено ефективен е медът в пити, който се счита за продукт с най-високо качество. Лекарите препоръчват пчелните пити да се дъвчат в продължение на 15 минути и след това да се изплюе восъкът – тази процедура облекчава протичането на алергични заболявания. Трябва да се внимава все пак и да не се яде мед с лъжици, а да се консумира умерено.

Лекари от университета в Бон твърдят, че медът е едно от най-добрите средства за заздравяване на рани. Прополисът е уникално бактерицидно вещество. Използва се за укрепване на имунната система и борба с много инфекции, включително туберкулоза. Пчелното млечице пък извежда от организма тежки метали и радиоактивни вещества. Днес по целия свят са разработени стотици лекарствени форми на базата на пчелни продукти и се провеждат международни научни събития по апитерапия.

Рецепти за разкрасяващи маски, които можете да приложите у дома

1. Овлажняваща маска. За приготвянето й са необходими течен (незахаросан) мед, едно яйце и малко маслена сметана. Яйцето се разбива и се смесва с меда и сметаната. Трябва да се получи не много гъста смес, която се нанася върху лицето за 20 мин.

2. При лющеща се кожа. Състои се от мед, жълтък и зехтин, като са необходими само няколко капки масло (сместа вече ще е рядка). Всички съставки трябва да се смесят и да се оставят на лицето за 15 мин.

3. Много ефективна е подмладяващата маска с мед. Приготвя се изключително лесно: течният мед трябва да се смеси с канела на прах. Продължителността на тази маска е 20 мин. За по-силен ефект си струва да се проведе курс два пъти седмично в рамките на месец.

4. Можете да смесите мед и извара. Тази смес също ще има овлажняващ и подхранващ ефект, а и леко ще почисти и избели кожата. Маската може да се прилага и върху сухи зони на тялото (например лактите и коленете).

5. Скрабът с мед ще ви помогне да почистите кожата и да премахнете мъртвите клетки. За да направите това, просто трябва да смесите мед и захар и ще получите отличен скраб за лице (или тяло).

6. Отлично успокояващо действие ще има маска, направена от смес от мед и банан. В нея се добавя и малко лимонов сок (буквално 2-3 капки). 7. Медът може да се прилага в чист вид. Нанася се на тънък слой върху почистена кожа с четка и се оставя за 10-15 мин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *