Лечителят Еньо Миланов: Топ 10 на най-лековитите наши билки

На 24 юни всяка година отбелязваме Еньовден – празникът на билките. Смята се, че тогава растенията са най-целебни. Лечителят и билкар Еньо Миланов е съставил класация на билките според тяхната лековита сила.

„На първо място сред билките слагам българската казанлъшка роза. Известна е още от едно време с розовото масло. Действа антисептично, противовъзпалително. Използва се за всичко, особено при алергични състояния. Алоето за мен е второ по сила. Според световни учени то е на шесто място сред хилядите растения по лековитите си качества. Аз съм доказал, че само с алоеви разтвори се топят някои видове рак“, казва билкарят. Третата билка в класацията му е царичето. То действа кръвоспиращо, при диабет, за задръжка на плод, при хернии, за зарастване на рани. На четвърто място е омайничето, което е мощен имуностимулант.

„Следва очиболец – самото име насочва към очите, но същата билка се казва и сърцебол, защото лекува и сърце. Виждаме връзката между очите и сърцето. Лекува разни нервни състояния. Казва се още сърцеболово биле. После – ранилист, или хайдушка билка. Хайдутите са я ползвали за всичко. Засилва имунната защита, при нервно изтощение и виене на свят, при подагра и жлъчни заболявания. Лекува всички белодробни възпаления. Тя е едно от основните имуноукрепващи растения“, казва още Миланов. После той нарежда невена и черния и бял оман. На 9-о място билкарят слага жълтия кантарион.

„Той е стомашно-чревно биле, за лечение на нерви. Той е божествена билка. Нарича се още Христова чудотворка, Христова кръв. Аз никога не бера от същото място, където съм брал предишния път, защото обикновено там растат стари билки. Младите растения са с по-голяма сила“. Десетото място лечителят дава на туртата. „Петър Димков е казвал – жените да уважават това растение. То е добро и заедно с невена се пие при миоми и други болести“, обяснява Еньо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *