Лечителят от Паничери, който цери болести само с дишане

Лечителят от Паничери, който цери болести само с дишане

Иван Гарабитов е сред най-известните лечители у нас. Роден е на 3 май 1945 г. в село Паничери. Бил е треньор по борба и рехабилитатор, тренирал е много изявени спортисти. От 30 години е отдаден на здравословния начин на живот и помага на хора от цяла България и света да лекуват болежките си без лекарства. От 50 години Гарабитов се занимава и с йога.

Според него ключът към здравето и дълголетието е правилното дишане. „Всичко добро за нашето тяло започва от дишането. Над 90% от хората обаче не умеят да дишат правилно. Клетката живее с кислород и вода. Ние правим дишания само с 5% от капацитета на дробовете си. Така се нарушава имунната система и обмяната на веществата. Най-важното е, че чрез правилното дишане се възстановява психическото състояние и се премахва стресът. Заради него отпада имунната защита, нарушава се обмяната на веществата, получава се дискомфорт, човек става нервен и вътрешно напрегнат. Така важните органи, като сърцето, черния дроб и бъбреците, не си вършат работата и хората пълнеят. 80 на сто тялото диша чрез кожата, чиито пори са запушени, защото не изхвърляме токсините от организма“, обяснява 75-годишният лечител.

„Да се поучим от шерпите в Хималаите, които изкачват 10-хилядниците без кислороден апарат и носят багажа на алпинистите. Да не би те да имат повече дробове или сърца от нормалните хора? Не, просто са се научили да дишат правилно“, продължава Гарабитов. Той допълва, че правилното дишане е, когато има дълбоко поемане на въздух от корема, задържането му за кратко и изхвърлянето му навън. Както и че това е цяла наука и задължително трябва да се овладее с учител.

Научаването може да стане за 3 до 5 дни. Според лечителя човек трябва да заделя по 10 минути сутрин и 10 минути вечер, за да диша правилно. Така пречиства кръвта си и възобновява клетките. „Ако поемаме правилно кислород, за 6 месеца постигаме прочистване на кръвта все едно 3 пъти са я сменяли за година“, категоричен е специалистът.

„Най-общо казано, когато поемаш въздух, трябва да усещаш как отива в корема. После да го задържиш 2-3 секунди и накрая да го издишаш бавно. Ако човек диша правилно, на месец може да смъква по 5 излишни килограма. Т. нар. алтернативно дишане също е добре да се прави по 10 минути между 6 и 7 ч. и преди залез слънце. Човек сяда и изправя гръбначния си стълб. Първо запушва дясната си ноздра, вдишва и издишва през лявата. След това се прави същото с дясната ноздра, като запушва лявата. Редуват се по 5 пъти. Така се правят също 5 цикъла“, допълва Гарабитов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *