Листата на кой плод са по-полезни от самия него?

Полезните свойства и вкусовите качества, невероятният аромат на смокините е познат и обичан, но малцина знаят, че листата на този плод са по-полезни от самия него. Листата на смокинята могат да бъдат приготвени под формата на чай или екстракт от тях и да бъдат изключително полезни в борбата срещу различни заболявания и състояния. Могат да се употребяват и сурови – външно.

Богати са на антиоксиданти, с което предпазват организма от увреждащото действие на свободните радикали и подпомагат дейността на редица тъкани и органи, поддържайки нормалното им функциониране и добро състояние. За кои заболявания са полезни смокиновите листа?

Листата на вкусния плод се използват при следните здравословни проблеми:

  • болести на кръвоносните съдове, Бюргер, инфаркт,
  • бронхит, астма, белодробни заболявания,
  • сърдечни проблеми, затлъстяване – чрез намаляване на нивата на триглицеридите в кръвта при прием на смокинови листа,
  • диабет – чрез намаляване на нивата на инсулина,
  • кожни проблеми – пъпки, цирей – като компрес е приложението, външно, със сурови листа,
  • язва и други.

Чаят помага и за нормализиране на телесното тегло, поддържането на здравословни килограми. Приготвя се като няколко листа се варят за 15-тина минути в литър вода и след прецеждане се пие полученият чай.

Друга рецепта, подпомагаща дейността на червата и стомаха, включва изсушени листа, които се запарват като чай с вряла вода, оставят се около час и течността се приема след изцеждане няколко пъти на ден, най-удачно сутрин, обед и вечер.

Учените сочат листата на смокинята за по-силен антиоксидант и за по-добро средство за поддържане на добро здравословно състояние от чесъна и джинджифила. Може да ги оберете пресни и изсушите или да ги използвате в сурово състояние – според целта и приложението. Като компрес листата се използват външно и сурови, като чай – сушени.

Листата на смокинята в кулинарията

Листата са годни за храна. С тях се приготвят превъзходни сарми – заменят лозовите листа и носят полза за подобряване на общото здравословно състояние. Използват се и за аромат – като подправка и добавка към различни ястия, които са предимно от средиземноморската кухня.

Богати са на фибри, помага за поддържане дълго на чувството за ситост и така се явяват ценна храна за стремящите се към тънка талия и здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Защо хората варят лимони? За какво помага напитката?
Next post Какво да направите, ако кръвоносен съд се спука в окото