Лукът е по-полезен печен, отколкото суров

Ползите за здравето на лука са доказани във времето. Но малцина знаят, че подобно на картофа, този зеленчук е по-добре да се консумира печен, отколкото суров. Разбира се, една салата с пресен лук е страхотно удоволствие, ако не се притеснявате от лошия му дъх. Но когато е в печен вид, лукът има доста повече ползи за здравето, отколкото ако се яде в сурово състояние. Тогава лечебните му свойства се увеличават в пъти. Освен това, когато се запече, лукът е и доста по-вкусен. Затова сега е време да разберем как да го изпечем във фурната, така че да стане вкусен и полезен.

Когато печете лук, е добре да знаете, че неговият вкус е много пикантен и почти не оставя типичния лош дъх, когато го консумирате. Това е предимство, когато ви предстои важна среща, защото характерната миризма на суровия лук оставя лош дъх след вас, без да го усещате, а това дразни останалите хора. Когато го печете е важно да го приготвите по правилният начин. Ето как да си го направите така, че да ви е най-вкусен и полезен за здравето ви.

Лукът трябва да се опече при температура от сто до сто и петдесет градуса, като продължителността на печене е от петнадесет до тридесет минутки. Ако искате лукът да е максимално полезен за здравето ви, то е добре да го консумирате поне два часа преди сън. Половин глава печен лук сутрин на гладно също ще ви се отрази благотворно. Печеният лук е страхотна гарнитура за морски храни или като гарнитура за скара. Комбинацията е страхотна. Но да се върнем на темата и да се спрем на най-полезните свойства на печения лук: – държи в норма кръвната захар, което го прави много подходящ за хора с диабет.

– Полезен е за хора с проблеми на коагулацията на кръвта. Ако човек е прекарал сърдечен или мозъчен удар, лекарите го препоръчват като възстановително средство. Той прочиства съдовата и облекчава атеросклеротичните плаки.

– Нормализира кръвното налягане и премахва досадното главоболие;

– може да се ползва и като мехлем, като обелките се нанасят върху засегнатото място. Раните заздравяват по-бързо от нормалното.

– компрес от лук има страхотен антибактериален ефект. Лекува успешно хемороиди в начална форма, но все пак е добре преди това да се консултирате с лекар.

Като обобщение може да се каже, че печеният лук има страхотен превантивен ефект и може да потисне доста неприятни проблеми, свързани със здравето, пише Actualno.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Как да се отървем от излишните телесни мазнини?
Next post Ето как да спите по-добре в летните жеги