Лютата бомба Уасаби – отпушва носа, подмладява и лекува инфекции

Ако сте хапвали поне веднъж в живота си суши, то сигурно помните лютивия вкус на уасаби. Наясно сте, че става дума за онази зелена паста, която японските готвачи и експерти използват във всички ястия от сурова риба. Но едва ли знаете колко полезно е уасаби за здравето, едва ли сте чували за неговия подмладяващ ефект.

Наричат уасаби японски хрян. То е корен на растение, от семейството на хряна. На пазара може да се открие както на прах, така и като паста и не на последно място настърган. Но нека все пак да разгледаме ползите от тази японска „люта бомба“.

В уасабито се съдържа мощния инсектицид и бактероид – aлил изoтиoциaнaт, който е от сключителен помощник при потенциални натравяния. Той убива всички спори на бактерии и микроби. Не случайно уасаби се използва в сушито. Поради липса на топлинна обработка в суровата риба има бактерии, които алил изотиоцианатът унищожава.

Ако искате да се избавите от възпаление, не го търсете много далече. Уасабито е насреща. Лекува всякакви инфекции, рани, травми и други подобни състояния, които водят до възпаление.

Тази изключителна подправка е незаменима и щом става въпрос за подмладяване. Сулфинилът, който се освобождава, когато уасабито се настърже, е мощен антиоксидант. Редовната консумация забавя стареенето, защото по този начин се намалява реактивния кислород в тялото, твърдят японски учени.

Уасабито е изключителен помощник в борбата с рака. Подобно на зелето и броколите, в които се съдържат набор от антиракови вещества, то помага за подобряване функциите на черния дроб. Същите тези вещества в уасаби изчистват черния дроб от токсични агенти, които се натрупват от обмяната на веществата. Вредните вещества водят до клетъчни мутации, които провокират появата на рак. Когаго човек яде уасаби, намалява рисковете от развитие на рак.

Ако имате хрема или носът ви е запушен, може би най-сигурният начин за отпушване се казва – уасаби. Действа при настинка, грип и алергии. Aлил изoтиoциaнa също пoмaгa зa cпpaвянe c грип и настинки, защото в него има вещества, които изчистват диxaтeлните пътищa.

Прекомерната консумация на екзотичната подправка, в комбинация с лекарства, който се метаболизират в черния дроб, може да доведе до проблем. Взаимодействието между двете може да превърне полезните му свойства в не чак толкова полезни и в някой случаи опасни. Чаена лъжичка или няколко щипки, поръсени върху закуската, са препоръчителната доза, която лекува тялото. Важно е да се уверите, че уасабито, което консумирате е оригинално. Много търговци предлагат продукт с такова име, но съставките не са същите и така потребителят остава излъган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *