Малка зелена бомба помага в борбата с холестерола

Кивито е не само много вкусен плод, а и помага да се премахне холестерола от организма. Плодът е богат е на редица важни микроелементи и минерали, а също така на витамините A, B и C.

Интересен факт е, че само едно киви на ден може да задоволи нуждата на тялото от витамин С. Той от своя страна помага за повишаване на защитните сили и заедно с това увеличава значително устойчивостта на организма към различните видове инфекции.

Холестеролът се явява важна част от правилната работа на организма, тъй като заема активно участие в редица жизнени процеси. Условно може да се раздели на два вида – добър и лош. Високото ниво на втория може да доведе до редица заболявания на сърдечно-съдовата система и не само.

За да може да се контролира нивото на холестерола в кръвта, лекарите предписват различни медикаменти и препоръчват диета за понижаване на холестерола. Медикаментозната терапия може да се съчетава с народната медицина, тъй като има редица плодове и зеленчуци, които могат да помогнат за понижаването на високия холестерол.

Един от популярните начини за намаляване на количеството лош холестерол в кръвта е редовното консумиране на киви. Актинидинът е уникален ензим, който способства именно за понижаването му. Заедно с това в кивито се съдържа целулоза, която от своя страна помага не само за изгарянето на мазнините, а и за намаляването на холестерола в кръвта.

Във връзка с понижаването на лошия холестерол след приема на киви са били направени редица експерименти. През 2009 година в Тайланд учените са изследвали мъже и жени на различна възраст, които в продължение на 2 седмици редовно са консумирали по 2-3 плода.

Повторните анализи са показали, че нивото на лошия холестерол в кръвта на участващите в експеримента се е понижило значително и то само за такъв кратък срок. Тези резултати са били потвърдени и от изследователите и норвежките учени през 2014 година.

Ако сте решили така да понижите лошия холестерол в кръвта си, то бъдете готови да ядете киви всеки ден в течение на поне 1-2 месеца. Дори и един пропуснат ден може да забави процеса. Другият важен момент е да приемате кивито 30 минути преди хранене.

Както всеки един плод, така и кивито има своите противопоказания. Най-много трябва да внимават хората, които вече имат някакви проблеми със стомашно-чревния тракт. Съдържанието на голямо количество органични киселини прави кивито противопоказно за пациентите, които имат гастрит с повишена киселинност, тъй като може да доведе до обостряне на заболяването.

Не бива да забравяте, че този плод е доста силен алерген, затова не бива да се консумира, ако имате непоносимост към него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *