Маракуята стимулира храносмилането и лекува проблеми със стомаха

Маракуята е интересен малък, кръгъл, освежаващ и ароматен плод, който има пурпурен или виолетов цвят. Маракуята е плодът на растението пасифлора (страстен плод). Тя може да консумира сурова, но е и много подходяща за сокове, страхотно допълнение е към коктейли, сладоледи, кисело мляко и още други десерти. Смесена с други плодове е невероятна. Най-често срещаните сортове са жълтият и оранжевият, защото се използват в хранителната промишленост от гледна точка на по-голямата киселинност на плодовете.

Наименованието на плода произлиза от индианската дума „maraú-ya” и буквално означава „плод, който се яде на един дъх”. От латински думата „passio” означава страдание, „flos” – цвета и маракуята е наричана също така мъченица. От английски език „passion fruit” означава „плод на страстта”.

Сокът от маракуя е идеално средство, което стимулира храносмилането и помага при лечението на проблеми със стомаха. Плодът е богат на витамин С и така помага за регенерирането на тъканите и предотвратява сърдечните заболявания, рака и подсилва костите. Облекчава симптомите на астма, тъй като блокира действието на хистамина. Семената от маракуята съдържат голямо количество целулоза, благодарение на която успешно преминава храносмилателния процес. Има високо съдържание на витамин А, което оказва важно влияние върху нашето зрение и помага на организма в премахването на свободните радикали. Плодовете са пълни с антиоксиданти, които задържат развитието на ракови клетки.

Хората, които искат да намалят нивото на лошия холестерол в кръвта си, трябва да консумират маракуя, защото тя намалява кръвното налягане и предпазва от вирусни инфекции. Пресен сок от маракуя преди лягане помага за здрав, пълноценен и спокоен сън.

Може да се консумира директно този плод. След като се разреже на две, месестата част се изгребва с малка лъжичка. Освен за директна консумация, маракуята е подходяща за натурални сокове, плодови салати, коктейли, мармалади, желета, сладоледи и други десерти. Сготвена с пилешко и свинско месо, тя придава екзотичен и пикантен вкус на ястията, подходяща е и като добавка към рибата.

За една здравословна закуска с маракуя можем да я смесим с кисело мляко. Сок от плода се прави, след като се разполови и се изгребе вътрешността, а след това е необходимо да се пасира. Накрая сместа се прецежда през сито и човек може да се наслаждава на вкуса и здравословните качества на маракуята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *