Маслините Каламата – 6 здравословни ползи

Каламата е най-популярният сорт маслини и той е известен с уникалния си вкус. Тези маслини са кръстени на град Каламата в Гърция, където са отгледани за първи път. Те имат месеста текстура и леко сладникав вкус, но все пак са горчиви като останалите сортове маслини. Богатият им хранителен състав, антиоксидантите и противовъзпалителните им свойства категорично ги вкарват в графата „суперхрани”.

Тук ще разгледаме по-подробно какви ползи за здравето носи редовната им консумация и как да ги добавите в диетата си.

Хранителни стойности на маслините Каламата

Маслините Каламата обикновено се сравняват с черните маслини, но се различават по размер, вкус и текстура. Те обикновено се втвърдяват със саламура, която им придава мек и уникален вкус. Те са изключително богати на хранителни вещества и са полезни за много здравословни неразположения.

Хранителни стойности на 100 гр. маслини Каламата:

  • Калории: 300
  • Мазнини 30 гр.
  • Въглехидрати: 6.67 гр.
  • Диетични фибри: 6.7 гр.
  • Натрий: 1.26 гр.
  • Калий: 0,13 гр.

Тези основни хранителни вещества в маслините предлагат много ползи за здравето.

Здравословни ползи от консумацията на маслини Каламата

Полезни са за кожата

Маслините са неразделна част от много продукти за кожата. Установено е, че олеуропеинът, фенолният компонент в маслините, предпазва кожата от увреждания, причинени от UV светлина. Той също така неутрализира свободните радикали.

Предпазват от ракови заболявания

Маслините Каламата са богати на полифеноли, антиоксиданти и флавоноидни съединения. Те предпазват клетките и клетъчните мембрани от свободни радикали и външни увреждания.

Полезни са за сърдечно-съдовата система

Доказано е, че олеуропеинът в маслините намалява риска от определени сърдечни заболявания (като коронарна болест на сърцето). Проучванията са единодушни в резултатите си, че честата консумация на маслини предпазва от остро увреждане на сърдечния мускул. Установено е също, че намаляват количествата вреден холестерол.

Подпомагат отслабването

Каламата съдържат мощни антиоксиданти, които помагат за балансиране на холестерола, което от своя страна възпрепятства нежеланото наддаване на тегло. Все пак учените смятат, че са нужни още изследвания, за да се потвърди този ефект на маслините.

Имат нискък гликемичен индекс и са идеална храна за диабетици

Гликемичният индекс на маслините Каламата е нисък, защото те се разграждат много бавно, което предотвратява внезапното освобождаване на захари в кръвта. Една маслина осигурява от 1 до 3 мг. хидрокситирозол (фенолно съединение). Хидрокситирозолът има инсулиноподобни ефекти и е показал значителни антидиабетни свойства. Освен това има защитни ефекти срещу оксидативен стрес, възпаление, хипергликемия и хиперлипидемия.

Борят възпаленията в организма

Антиоксидантните съединения в маслините ефективно неутрализират свободните радикали. Това съдейства за предотвратяване на вредни оксидативни увреждания на клетките и ефективно помага за редуциране на възпаленията. Високото съдържание на полифеноли в маслините ги прави идеално средство за борба с възпалителните процеси, пише Lekuva.net.

Какво различава Каламата от другите маслини?

Каламата се различават от другите маслини по специалния си хранителен състав. Те съдържат фибри, витамини A, C, B, E и K, както и минерали като желязо, магнезий, фосфор, калций и калий. Освен това по-голямата част от мазнините, които съдържат са мононенаситени (здравословни мазнини).

Как да добавите маслините Каламата към ежедневната си диета?

  • Използвайте маслините като топинг за салати или супи.
  • Сервирайте ги като предястие с щипка сол и черен пипер
  • Добавете нарязани маслини към сандвича си.
  • Те са идеална добавка към много ястия с паста.

Направете си маслинова паста, като смелите маслините с малко оцет и щипка сол. Маслиновата паста е чудесна разядка и е перфектна за намазване на филийка хляб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *