Маслините снабдяват червата ни с пробиотици

Пробиотици – това са бактерии, за които се смята, че са важни за здравето. Балансират флората и стимулират имунните процеси в червата.

За да се постигне оптимален ефект, бактериите трябва да са определени видове, да се въвеждат в оптимално количество и да устояват на неблагоприятните условия в стомаха, за да живеят в червата.

Според изследване на Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC) като пробиотици може успешно да се използват бактериите, които се развиват при ферментационните процеси на маслините при приготвянето на някои видове зехтин.

Ако наравно с високото съдържание на фибри и антиоксиданти маслините се установят и като източник на пробиотици, то те могат да бъдат класифицирани като функционална храна.

По някои видове португалски маслини са установени бактериални видове, които потискат растежа на Helicobacter pylori – патогенни микроорганизми, отговорни за развитието на язва на стомаха.

Маслините всъщност са род бавнорастящи и дълголетни дървета от сем. Oleaceae, широко разпространени от Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай, Източна Австралия.

Те са вечнозелени, с дребни листа, а плодът им има костилка.

Най-известният вид е европейската маслина (Olea europaea), която се използва от древни времена за производство на зехтин или за ядене на самия плод. Плодовете на маслината за производство на зехтин са дребни и богати на масло.

Маслините имат редица разновидности:

  • Испанските зелени маслини, пълнени с бадеми, са идеалното мезе за алкохолна напитка и допълнение към риба на скара или печено пиле.
  • Гръцки маслини „Каламата“ растат в Южна Гърция, в едноименния регион. Познават се по наситения пурпурен цвят и формата на бадем. Те са подходящи при приготвянето на традиционната гръцка салата.
  • Испанските черни маслини имат особен, наситен вкус. Сами по себе си са деликатес. Вървят добре с изстудено бяло вино, кремообразно козе сирене и препечена багета.
  • Испанските пълнени маслини микс са идеално мезе за студени напитки. Пълнят се обичайно с бадеми, каперси, лешници и лук.
  • Гръцката натурална, пълнена с Пименто, се отглежда от векове в Гърция и се пълни с червени чушки (Пименто), които ѝ придава сладък вкус.
  • Зелените испански маслини, пълнени с аншоа са интересно предястие. С тях лесно ще освежите пилешкото ризото, рибата или паелята.

Маслината е символ на мира и сигурността още от дълбока древност. Маслинена клонка получил Ной от своя гълъб, като доказателство за оттеглящите се води на потопа. Такива носели и гърците при мирни преговори, кичели се с маслинени венци на множество от безкрайните си празници, носели ги и олимпийските първенци.

Ранните малоазиатци от своя страна вярвали, че зехтинът е способен да излекува всяка една болест. И до ден днешен множество от жителите на региона пият мазнината ежедневно, „поддържайки тялото си“.

Топъл зехтин пък се ползва на запад с добър успех, при болки в ушите. Гръцките войници му намирали малко по-различно приложение – мажели го по тялото си, за да им държи топло също така, както греела и светлината на зехтинените им лампи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *