Маслото с масленост под 82% е отрова за тялото

Масло, което съдържа 72,5 на сто мазнини, не бива да се употребява. Това е хидрогенизирано масло с лошо качество, разбито с водород. Затова не консумирайте масло с масленост под 82,5 процента, предупреждават специалистите по диететика.

Проблемът в случая са трансмазнините – специфичен вид ненаситени мазнини, получени по изкуствен път. Течните растителни масла при хидрогенизирането се превръщат в твърди растителни мазнини – маргарини, кулинарни мазнини. От своя страна те имат деформирана молекулярна структура, нехарактерна за природните вещества. Вграждайки се в клетките на нашия организъм, трансмазнините нарушават клетъчния метаболизъм. Хидрогенизираните мазнини пречат на пълноценното хранене на клетките и водят до натрупване на токсини, което е една от причините за болестите.

Различни проучвания върху негативните последици от употребата на трансмазнините са установили, че те влошават качеството на млякото у кърмачките. С млякото те се предават на детето, раждат се бебета с патологично ниско тегло и риск от диабет. Нарушава се и работата на простагландините, което се отразява негативно върху ставите и съединителната тъкан.

Нарушава се функцията на фермента цитохром-оксидаза, който играе ключова роля в обезвреждането на химическите вещества и канцерогени. Имунитетът отслабва.

Намалява нивото на мъжкия полов хормон тестостерон, качеството на спермата се нарушава. Нарушава се и клетъчният метаболизъм, което води до атеросклероза, артериална хипертензия, исхемична болест на сърцето, рак, затлъстяване и влошаване на зрението.

Употребата на хидрогенизирани мазнини намалява способността на организма да се противопостави на стресовете, увеличава риска от депресии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *