Метаболизмът: Най-вредните навици за и след вечеря

Не спазвате редовен режим за време за вечеря? Изкушавате се от среднощните хапвания? Тези лоши навици съсипват метаболизма ви и съответно цялостното ви здраве. Формулата да останете във форма и здрави, е да се придържате в редовния график за хранене, да приемате пълноценна храна и така да подобрите качеството си на живот, съветва zdrave.to.

Тук изброяваме няколко неща за вечерята, които трябва или не трябва да правите, ако искате за запазите здравето си.

Отлагане на вечерята

Едно от най-важните неща, които трябва да спазвате е, че трябва да вечеряте навреме. Проучванията показват, че хората, които отлагат вечерята си, са по-склонни да наддават на тегло поради късен глад след времето вечеря и преяждане. По този начин ранната вечеря ви помага да поддържате здравословно тегло. Късната вечеря и незабавното заспиване след нея също води до качване на тегло.

Правилната храна за вечеря

Важно е да ядете здравословна и пълноценна храна за вечеря, вместо да ядете бърза храна, като сандвичи или пица например. Тези ястия нямат правилните хранителни вещества, което пък, от своя страна, води до чувство на глад след вечеря. Храната трябва да включва балансирана комбинация от протеини, мазнини и фибри.

Това ни поддържа сити и предотвратява глада след вечеря. Метаболизмът на човек обикновено е по-бавен вечер, в сравнение с през деня. Следователно, ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на протеини, високо съдържание на фибри и умерени мазнини се препоръчват за поддържане на теглото. Това също помага за доброто движение на червата и поддържа цялостното здраве.

Лежане или сън веднага след вечеря

Това може да причини наддаване на тегло, а също и киселинен рефлукс при много хора. То е и сред основните причини за киселинност, подуване на корема и рефлуксна болест. Тези проблеми се наблюдават при много хора в наши дни. Ето защо се препоръчва ранна вечеря (поне два часа преди сън/лягане). След вечеря се препоръчват някои дейности (като разходка за поне 15 минути).

Не пиете достатъчно вода

Пийте достатъчно вода през целия ден. Ежедневно се препоръчва да приемате два до три литра вода. Избягвайте да пиете газирани или сладки напитки по време на вечеря, което ще увеличи дневните калории и ще доведе до наддаване на тегло.

Забравете хапването след вечеря

Пропускането на здравословна вечеря и недостигът на хранителни вещества води до по-ранно огладняване, след като вече сте вечеряли. Похапването на неправилна храна води до наддаване на тегло. В такива случаи човек трябва да има здравословни закуски.

Здравословни опции като салати, пресни плодове, хумус, ядки и семена са добри възможности. Не съхранявайте нездравословна храна като чипс, шоколад, замразена или пакетирана храна у дома, за да избегнете изкушението и консумацията ѝ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Какаото сваля високото кръвно
Next post Еликсир за жегите: 7 ползи от пиенето на вода с краставица