Мехлем за рани от чекмеджето на баба ми

Мехлем за рани можете да си приготвите лесно вкъщи само с няколко лесни бабини рецепти и подръчни материали и билки.

Домашно приготвения мехлем за рани, може да се прилага при различни случаи – при охлузвания, дълбоки рани, при рани причинени от изгаряне. Също така, домашно приготвените мехлеми, могат да се нанасят и на всяко място по тялото.

Друго предимство е и факта, че домашно приготвения мехлем не щипе и не пари неприятно по кожата. Благодарение на билките и съставките си, мехлемчето ще ви помогне раната да заздравее бързо, без загнояване и разлоквяне. Кожата ви ще се възстанови бързо, а в някои случаи, когато нараняването не е толкова дълбоко, вълшебното свойство на домашното мехлемче, ще предотврати и появата а белег.

Домашен мехлем за рани

За приготвяне на един от много лековитите мехлемчета, са ви необходими сто грама свинска мас, която да разтопите на водна баня. Отделно четири средно големи глави лук се мелят или настъргват на ситно, като се пази сока им, който също е съставка на мехлема. Добавят се маста и се варят заедно около шест – седем минутки, като се бърка постоянно с дървена лъжица. След това към тази смес добавяте предварително настъргани на ситно ренденце бебешки сапун – около двадесет грама, петдесет грама борова смола и тридесет грама пчелен восък.

Оставяте сместа да поври още двадесетина минути, без да спирате да бъркате. Сместа се прецежда през двойна марля, докато е все още гореща. Мехлема се съхранява в стъклен или порцеланов съд с капак, на тъмно. Срока му на годност е около една година. При нужда се нанася върху засегнатия участък, покрива се с марля и се залепва с лепенка. Престоява така около дванадесет часа, след което се заменя с нов мехлем. Процедурата се повтаря до зарастване на раната.

Друг много полезен мехлем за рани , съдържа по-разнообразни съставки. За него са ви необходими:

1. Две чаени чашки зехтин

2. Една трета чаена чаша изсушени цветове от невен

3. Половин чаена чашка разтопен пчелен восък

4. Три супени лъжички кокосово масло

5. Пет капки лавандулово масло

В съд смесвате зехтина, сушения невен и кокосовото масло. Варят се на водна баня около три часа, като внимавате да не остане без вода. Сместа се прецежда и се връща на водната баня. Добавя се разтопения пчелен восък и лавандуловото масло. Разбърква се енергично и се държи на огъня дотогава, докато придобие средна гъстота.

Съхранява се в стъклено бурканче с капачка, на хладно. Естествените съставки на мехлема за рани, ще държат крема годен за повече от година. Маже се засегнатия участък два или три пъти дневно, като се оставя открит.

Всеки домашно приготвен мехлем за рани, съдържа само натурални съставки, които им позволяват да се съхраняват дълго и имат благотворно и заздравяващо влияние върху кожата ви, което ще ви накара да ги предпочетете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *