Мехлем от Невен при възпаление на вени, след операция, подутини…

Това растение заема значително място сред родните билки. Използват го в много козметични продукти и лекарствени препарати. От векове се използва при различни терапии на много заболявания. Част е от онези растения, които помагат при рак и ракоподобни язви. Среща се в много градини по селата, понякога и по сметища в диво състояние. И ако не сте се досетили, става въпрос за невена.

Растението достига от 30 до 60 см височина, цветовете му греят от жълто до оранжево-жълто, дръжките и листата му са сочни и лепкави на пипане. Има различни негови разновидности: с пълни цветчета, със светли или тъмни тичинки, но в лечебната си сила те са равностойни. Интересно е, че билкарите казват, че ако след седем часа сутринта цветчетата са затворени, то това значи, че още същия ден ще вали. Това е и причината в миналото невенът да се е смятал за дъждопоказател. Цъфти от юни до август.

В народната медицина растението се събира и прилага с цветовете, стъблата и листата. Те трябва обаче да се берат при силно слънце, тъй като тогава лечебната им сила е най-голяма. Човек може да си ги бере и до късна есен пресни от градината, стига обаче да не ги е хванала маната.

Невенът много прилича на арниката, но всъщност я превъзхожда по лечебна сила. Специалисти билкари знаят, че арниката може да се прилага вътрешно само под лекарски контрол, тъй като при сърдечно болни чаят от нея може да навреди, отколкото да помогне, докато чаят от невен е безвреден. Невенът е растение, което пречиства кръвта и е най-добрият помощник при инфекциозна жълтеница. Хубаво е да се изпиват по една – две чаши на ден. Действа още прочистващо, стимулира циркулацията и заздравява раните.

Едно от най-ефикасните неща е мехлемът от невен, който помага много бързо и при възпаление на вените, незаздравяващи язви на разширени вени, фистули, подутини от измръзване, рани от изгаряне и след оперативна намеса. Мехлемът, а и остатъците, останали от приготвянето му, са много полезни при лечението на гръдни язви, даже когато те имат злокачествен характер (рак на гърдата).

Безспорно е доказано, че мехлемът от невен помага при гъбички по краката. Също толкова успешна за лечението на това заболяване е и отварата от пресен невен. Промивки и бани на част от тялото препоръчва Мария Требен при гъбично заболяване във влагалищната област. За една такава баня са нужни 50 г изсушен или четири препълнени шепи пресен невен.

Също толкова подходяща е и тинктурата от невен. Тя се разрежда с преварена вода, и е особено подходяща за компреси при рани, контузии, вътрешни кръвоизливи, разтегляне на мускули. Прясно изцеденият сок от невен може да се прилага с много голям успех даже при рак на кожата. Кървав белег може да изчезне, ако се маже в продължителен период от време по няколко пъти на ден с пресен сок. Същото се отнася и за пигментация и старчески петна. По този начин могат да се отстранят и грапави, ракоподобни кожни петна.

Приложението на невена вътрешно става под формата на чай за заболявания на стомашния и чревен канал, при спазми и язви в стомаха, както и при възпаления на дебелото черво, водянка и при пикаене на кръв. Този чай е чудесен помощник и при вирусни заболявания и бактериални екскременти.

Растението е чудесно лечебно средство и за чернодробните заболявания. Цветове, листа и дръжки от невена се попарват в гореща вода, а чаят се пие неподсладен. Любопитно е, че сокът от пресните дръжки премахва брадавици и краста, а запарката от чай доказано лекува лишеи и подувания на жлезите, когато с нея се мият пострадалите места. А ако човек иска да усили зрението си, то измиването на очите с хладък чай е страхотно средство.

Ето и няколко рецепти за направата на запарка, промивки, тинктура, мехлем и бани:

  • Запарка – една супена лъжица билка се залива с 250 мл кипяща вода, кисне се 5 минути и се прецежда. Чаят се изпива топъл, без да се подслажда. За промивки се запарват 2 супени лъжици от билката с 500 мл вода.
  • Тинктура – 100 г (една пълна шепа) цветчета се заливат с 1 литър домашна ракия и бутилката се оставя 14 дни на слънце или на топло място. За регулиране на менструацията се препоръчват по 30 капки дневно, които се вземат наведнъж.
  • Мехлем – четири препълнени шепи ситно нарязани цветове, стъбла и листа се изсипват в 500 г сгорещена чиста свинска мас. Пържат се малко, като се бъркат с дървена лъжица и се свалят от котлона. Съдът се покрива и се оставя да престои една нощ. На следващия ден сместа се затопля леко, прецежда се през ленена кърпа и се насипва в чисти и сухи малки бурканчета. При непоносимост към свинската мас мехлемът може да се приготви със зехтин.
  • Бани – четири препълнени шепи прясна или 100 г суха билка се накисват в 3 литра студена вода за една нощ. На следващия ден водата се подгрява и екстрактът се прибавя към нея за баня. Банята продължава 20 минути, като водата трябва да стига над бъбреците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *