Мигайте често, на всеки 20 секунди, полезно е за очите

Мигайте често, на всеки 20 секунди, полезно е за очите

Доброто зрение не е даденост и за него трябва да се полагат грижи. Като се започне от здравословното хранене и се стигне до предпазване на очите пред компютъра и от силното и все по-вредно слънце, има някои правила, които задължително трябва да спазвате, за да се радвате на добро зрение.

Ако се храним балансирано не само се грижим за добрата си фигура, но и за здравето на очите си. Важни за тях са Омега 3-мастните киселини, цинкът и витамините С и Е, които пазят от болести на очите, свързани с възрастта – като като например катаракта. Лападът и спанакът, мазните риби като сьомгата и рибата тон са щит за зрението. Изследване на американски учени показва, че фасулът, яйцата и ядките също оказват положително влияние върху него. Цитрусовите плодове като портокала, лимоните и грейпфрута също не бива да се подценяват, когато става въпрос за здравето на очите ни.

Няма спор, че животът без тютюнев дим не само влияе добре на нашата кожа, но и е добър за очите. Интересното е, че ако спрем цигарите, намаляваме риска от увреди на очния нерв или катаракта. Не е за притеснение, ако веднъж вече сте опитали и не сте успели да се откажете от вредния навик. Различни специалисти твърдят, че колкото повече опитвате, толкова по-голям е шансът да се справите.

Ежедневието на човек все повече се върти около компютрите. Вкъщи, на работа, в автобуса, навсякъде сме обградени от лаптопи, таблети и модерни телефони. За съжаление времето ни преминава онлайн. Лошото е, когато не осъзнаваме, че така вредим на зрението си. Признаци за проблеми с очите са: замъгленото виждане, проблемите с фокусирането на далечни разстояния и сухите очи. Ключът да се справим с всичко това е да създадем добра работна среда. Важно е мониторът на компютъра да не е прекалено високо или ниско. Специалистите казват, че горният му ръб трябва да е на нивото на очите. Върху екрана не трябва да пада естествена светлина, която прави отблясък. Честото мигане, на всеки 20 минути, е много добро за очите.

И тъй като лятото вече чука на вратата, е важно да не забравяме да се снабдим с чифт очила, които да пазят зрението ни от вредните лъчи на слънцето. Освен страхотен моден аксесоар, те са не по-малко важни от крема за предпазване на кожата. Качествените слънчеви очила не са никак евтини, но пък са дългосрочна инвестиция. Те трябва да блокират 99 до 100% от UVA и UVB лъчите и стъклата им трябва да са големи и плътно да покриват очите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *