Мистика и реалност превърнаха Рупите в едно от най-лековитите места на България

Попитали Ванга защо живее в Рупите. А тя отговорила: “Имам определено време колко да стоя тук. Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.”

Рупите няма да са същите без възвишението Кожух (Кожух планина). Пророчицата Ванга често говори за този хребет. Там е скрита тайната за нашето минало. Преди векове Кожух планина е била част от периферията на угаснал вулкан. Черквата “Св. Петка” е построена на мястото, където е бил кратера. Ванга смята, че навремето там е имало голям град, погребан под лавата. Жителите на този град били духовно извисени личности, облечени в блестящи дрехи.

Името “Кожух” произлиза от формата на възвишението, наподобяваща наметнат кожух. Връхната му точка е на 281 м над морето, но поради малката надморска височина на Петричкото поле се извисява като истинска планина. Състои се от три връхчета, от които средното е най-високо и е белязано с триангулачен знак. За около 60 минути може да се стигне до най-високата точка, като се тръгне от църквата.

Няма ясно очертан път, но за да се стигне до най-високата му точка може да се използва стълбът за високо напрежение, който се намира на седловината вляво от връх Кожух. Този маршрут е подходящ само за опитни планинари. Има много вулканични скали и скални пирамиди, които се намират в основата на „планината”, както и един „обесен“ камък като този в Рила.

От горе се разкрива чудна панорама. Може да се види цялото Петричко поле, така и обкръжаващите го планини. От запад (откъм село Рупите) обаче възвишението е с полегати склонове и изкачването му не представлява проблем.

На 2 км източно от село Рупите в местността Кожух се намират руините на един от най-големите антични градове по долината на река Струма, съществувал от последната четвърт на ІV в. пр. Хр. до VІ в. сл. Хр. В досегашните исторически изследвания този град се свързваше с античната Петра.

Откритият тук през 2002 г. римски надпис от 309г. сл. Хр. по недвусмислен начин доказа, че край село Рупите се е намирал античният град Хераклея Синтика, споменат многократно от античните автори. Досега този град бе локализиран на юг от Беласица.

През Средновековието в близост е основан манастирът “Св. Пантелеймон”. На негово място сега е запазен малък параклис.

Археологичните останки от Кожух и прилежащите земи са под защита на закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Спирулина – тайното „оръжие” за вечно здраве и дълголетие
Next post Стрес и нерви се лекуват в манастира край село Куклен