Младостта на мозъка зависи от това как се възприемаме

Ако човек се възприема като млад, мозъкът му старее по-бавно. Тази теза застъпват все повече учени по света.

Чувството, че си млад, влияе положително върху състоянието на мозъка, беше потвърдено от изследователи от Националния университет в Сеул. Те казаха, че това чувство е взаимносвързано със структурните особености на мозъка – то произтича от запазването на обема на мозъчните клетки и в същото време има стимулиращ ефект върху тях.

Ако човек се чувства по-стар от реалната си възраст, това може да бъде причина за загубата на сива материя. Този процес затруднява изпълнението на ежедневните задачи, споделят изследователите.

Учените са извършили MRI сканиране на мозъка на 68 души на възраст от 59 до 84 години без здравословни проблеми. Преди това те били разделени на групи: такива, които се смятат за по-млади от реалните си години, такива, които са съгласни с възрастта си в паспорта, и трета група, които се смятат за по-възрастни.

Оказва се, че онези, които не могат да се разделят с усещането за младостта си, имат най-голям обем на сивото вещество в мозъка в сравнение с останалите. Спомнете си, сивото вещество зависи от качеството на слуха, емоциите, вземането на решения, паметта.

Според учените един от начините за забавяне на стареенето на мозъка е запазване на социалната активност. Така че трябва поддържане на интерес към живота, да сте млади, поне отвътре, да се интересувате от всичко, да четете много, да мислите много. За да забавите стареенето на мозъка, трябва да се храните правилно. По-специално морските дарове, които съдържат полиненаситени мастни киселини, са полезни за предотвратяване на деменция.

Като друг начин за запазване на сивото вещество се посочва редовната физическа активност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *