Многобройните ползи от черната сол за здравето ни

Все по-голямо е разнообразието на продуктите, които използваме в кухнята в последните години. Дори и солта, тази най-обикновена подправка, с която толкова сме свикнали, вече има своите разновидности. Тя не е само искрящо бяла, но и в различни оттенъци – от бледо розов, през червеникав, до почти наситено черен.

Всъщност различните оттенъци са характерни за т.нар. хималайска сол, чиито цветове се дължат на високото съдържание на вулканични минерали. И както личи ѝ от наименованието ѝ, тя се добива от недрата на Хималаите.

Редица са ползите на хималайската сол, а според специалисти най-голямо предимство за човешкото здраве има тази, оцветена в черно. Това се дължи на нейния богат минерален състав, включващ желязо, магнезий, калий, натриев хлорид и много сяра.

Калият е важен за сърцето елемент, тъй като има отношение към мускулните контракции. Освен това помага за регулиране баланса на течности и минералите в организма и държи кръвното налягане под контрол. Сярата придава жизненост на тялото и е важна за доброто състояние на косата и кожата и косата. Неслучайно редица хранителни добавки съдържат в състава си черна сол.

Черната сол помага и за предотвратяване на диабет тип 2. Според последни проучвания, ниските нива на натрий в организма се свързват с това заболяване. Следователно от важно значение е човек да набави на организма си необходимата дневната доза натрий.

Любопитно е, че този вид сол действа положително и на нервната система. Не само, че подобрява съня, но и като цяло повишава настроението и премахва стреса. Помага също и за доброто храносмилане, тъй като контролира стомашните киселини.

И като цяло основната заслуга на черната сол е подобряване на минералния състав на организма – а това от своя страна води до намаляване честотата на много хронични заболявания, пише Easy Kitchen.

В кухнята солта може спокойно да се прибавя като подправка към различни ястия. Заради високото съдържание на сяра, тя има характерна миризма и придава леко екзотичен вкус на храната. Особено подходяща е за овкусяване на яйца и салати.

Но колкото и да са ползите и вкусовите качества на черната сол, все пак не бива никога да забравяме, че тя трябва да се използва умерено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Домашни и природни лекове при синузит
Next post Ще ни лекуват ли скоро с изкуствена кръв?