Много е полезен, но… Кой не трябва да яде чесън

Винаги казваме колко полезен е чесънът и как трябва да го консумираме всеки ден. Полезните му свойства са буквално неизброими.

Забелязали сте, че чесънът е ключов елемент в почти всички природни лечения, които ви предлагаме. Което само по себе си говори колко добре се отразява на организма ни и с колко болести и проблеми може да се справи.

Оказва се обаче, че чесънът не е полезен за всички, предупреждават от kulinar.bg.

Ако попадате в някоя от долуизброените категории, по-добре ограничете консумацията на чесън.

1. Хора с ниско кръвно налягане

Знаем, че чесънът винаги се препоръчва за хипертоници и хора с високо кръвно налягане, защото има свойството да сваля кръвното. По тази логика следва, че хора с твърде ниско кръвно не бива да прекаляват с консумацията, за да не стане още по-ниско.

2. Хора, на които им предстои операция

Ако ви предстои операция, задължително трябва да спрете консумацията на чесън поне две седмици по-рано. Това се налага, защото в противен случаи чесънът може да удължи кървенето.

3. Хора с очни проблеми

Ако имате проблеми с очите и зрението ви е сериозно влошено, то най-добре да ограничите чесновите ястия от менюто си. Лекари, практикуващи китайската народна медицина смятат, че продължителната консумация на чесън в големи количества може да влоши зрението допълнително.

4. Хора, които имат остра диария

Консумацията на чесън и особено на пресен чесън трябва да бъде сведена до минимум. Пикантният аромат на чесъна може да подразни червата и да влоши положението значително.

5. Хора с проблеми с черния дроб

Хора, които страдат от проблеми с черния дроб и най-вече хепатит, трябва много да внимават с чесъна.

Разпространено е погрешното твърдение, че чесънът може да предпази от хепатит или дори да го излекува. Но всъщност е точно обратното. Някои вещества в чесъна могат да стимулират стомаха и червата да отделят повече стомашен сок, което да повлияе на храносмилането и да засили неколкократно някои от симптомите на хепатит като гадене и повръщане.

6. Хора с анемия

Някои елементи на чесъна намаляват червените кръвни телца и хемоглобина, което е лошо при анемия. Възможно е и прекомерната консумация на чесън да предизвика анемия. Затова бъдете внимателни!

7. Бременни и кърмачки

В последните месеци на бременността жените са податливи към алергични реакции, а консумацията на чесън може да предизвика такива. Затова трябва да се внимава с него.

Освен това активните съставки в чесъна могат да завишат активността на матката, което в някои случаи може да бъде опасно за плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *