Множествената склероза напада по-често мъжете

Множествената склероза е нарушение на нервната система от автоимунния спектър, обясняват специалистите. При нея се увреждат обвивките на нервните влакна при активиране на имунната система. Вследствие на тези процеси се нарушава провеждането на нервните импулси и започват да се проявяват разнообразни неврологични симптоми.

И до ден днешен лекарите не могат да установят защо такава патология възниква у един или друг човек. Смятат, че тя е следствие от съчетание на редица фактори – наследственост и може би въздействие на някои вируси върху организма. Пагубно влияние могат да окажат недостигът на слънчево греене, стресът и редица други причини.

Клиничната картина и симптомите могат да бъдат много различни, всичко зависи от огнището на поражение. И все пак има някои общи прояви. Например асиметрична слабост в ръцете или краката. Това не прилича на инсулт, въпреки че се забелязва продължителна слабост в единия крак или едната ръка. Или пък влачеща се походка, когато е налице слабост в стъпалата.

Човекът не може бързо да повдигне крака си, сякаш закъснява с движението. Често заболяването дебютира в млада възраст, първите прояви могат да възникнат между 25 и 40 години.

Според статистически данни този проблем по-често застига мъжете. Тъй като заболяването се отнася към автоимунните, не е възможно да се предусети кого може да засегне. Но както отбелязват специалистите, обременяващ провокиращ фактор е тютюнопушенето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *