Може ли масло от лимон да убие рака на гърдата?

Учени от университета в Кайро и университета „Айн Шамс“ в Египет твърдят, че диагнозата рак на гърдата може да бъде предотвратена с етерично масло от лимон, което са успели да дестилират от листата и клоните на лимоновите дървета.

Според скорошно проучване това масло и най-вече активната му съставка – лимонен, проявява цитотоксична активност срещу клетките на рака на гърдата, като най-вероятно насърчава тяхната апоптоза или смърт. Лимоненът е основен компонент на цитрусовите масла и се намира във високи концентрации и в маслата от портокал, мандарина и грейпфрут.

Отделно проучване от Университета в Аризона установи, че лимоненът помага да се намали експресията на туморните клетки на гърдата при жените с до 22%. В допълнение към своите противоракови свойства лимоненът също така помага да се предотвратят някои от често срещаните странични ефекти на химиотерапията, като възпаление, оксидативно и бъбречно увреждане. Има два начина за употреба на етеричното масло от лимон – локално или чрез вдишване.

Ако го използвате локално и третирате зоните на гърдите с него, като го прилагате под формата на лосион след къпане, то се абсорбира чрез кожата и попада в кръвния поток, където унищожава раковите клетки. Другият вариант е да вдишвате от него поне веднъж дневно, като това може да се случи чрез специален дифузер за етерични масла или пък директно от шишенцето. Ключовият момент е качеството на маслото, а специалистите съветват да търсим такова със 100% натурален произход и без добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *