Морето – най-доброто лекарство срещу нервите, стреса и депресията!

Зареяли поглед в безкрайната синева. Със зарити крака в пясъка. Сякаш времето е спряло, нали?

Морето е доказан лек срещу депресията, стреса, лошите мисли. Няма човек, на когото да не му влияят благотворно равномерният плясък на вълните и този безкраен син хоризонт, в който потъва погледът. Сякаш завинаги.

Самата връзка с морето и океана е заложена дълбоко в ДНК-то на човека… Хората съществуваме от стотици хиляди години и по това време – водата и огъня са били най-важните две неща за живите същества на планетата. Това чувство на спокойствие, което усещаме, когато чуем шепота на вълните и полъха на утринния бриз е във всяка една фибра по нашето тяло, останало запазено вътре в нас от дълбока древност…

Морето лекува не само като го съзерцавате обаче – той е съвсем реален и научнодоказан лек заради своите жизненоважни елементи – витамини, минерални соли, микроелементи, аминокиселини, живи микроорганизми, отделящи антибиотични, бактериостатични и хормонални вещества. Тези вещества са лесноусвоими от телата ни по време на къпането в морето. Интересен е фактът, че морската вода има състав, подобен на нашата кръвна плазма. Солената вода действа стягащо и ускорява зарастването на раните, също така е отлично средство за прочистване на синусите – затова е препоръчително хората, които имат подобни проблеми, да си правят ранни сутрешни разходки по брега на морето. Морската вода е богата на магнезий, а той предизвиква отпускане на мускулите и успокоява нервната система.

Забелязали ли сте как сънят ви се подобрява, когато сте на море? Това е така не само защото организмът ви се е отпуснал, тъй като сте на почивка. Причината не е само на психологическо ниво, а и на физиологично – морският въздух е зареден с отрицателни йони, които ускоряват способността на организма да усвоява кислорода и балансират нивата на серотонина – хормон, свързан със стреса и настроението. Във въздуха, около морето се натрупват изпарения на йод, които са полезни за регулиране на дейността на щитовидната жлеза и имунната система.

Със сигурност чакаме с нетърпение топлите летни дни, когато ще намокрим крачета и ще почернеем на жаркото слънце…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *